«Φρένο» στη συνεχή ανάπτυξη της γεωθερμίας την περίοδο 2010-2020 έβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από την Τουρκία, δεν υπήρξαν νέες προσθήκες στην εγκατεστημένη χωρητικότητα γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας, το 2020. Ειδικότερα, η Ευρώπη το 2020 είχε 3,5GW εγκατεστημένης γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας, με 139 σταθμούς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας διαπιστώνει πως το 2020 καμία νέα χώρα, εκτός από την Τουρκία δεν έθεσε σε λειτουργία κάποιον νέο γεωθερμικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Το συμβούλιο αποδίδει την επιβράδυνση στην πανδημία, καθώς και στην έλλειψη

κατάλληλων και ισχυρών πλαισίων υποστήριξης. Επισημαίνει δε πως οι επόμενες δεκαετίες μπορεί να φαίνονται εντελώς διαφορετικές, υπό την προϋπόθεση ότι υιοθετηθούν οι σωστές συνθήκες που επιτρέψουν στη γεωθερμική βιομηχανία ηλεκτρισμού να επεκταθεί σε νέες αγορές και να αναπτυχθεί περαιτέρω σε παγιωμένες αγορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξαν μικρές αλλαγές στην ιεραρχία των κορυφαίων παραγωγών γεωθερμικής ενέργειας το 2020, με τις ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία να παραμένουν οι τρεις κορυφαίες χώρες, όσον αφορά την εγκατεστημένη χωρητικότητα.

Εξέλιξη της εγκατεστημένης γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας, ανά χώρα, το διάστημα 2010-2020

Πηγή: European Geothermal Energy Council

Η ανοδική τάση στην ευρωπαϊκή αγορά των αντλιών γεωθερμικής θερμότητας συνεχίστηκε και  το 2020, παρά τις σημαντικές μειώσεις των πωλήσεων σε ορισμένες εθνικές αγορές, ως συνέπεια της πανδημίας COVID-19. Η Σουηδία, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιπροσώπευαν πάνω από τις μισές από τις πωλήσεις. Περίπου 2,1 εκατομμύρια συστήματα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας λειτουργούσαν στην Ευρώπη.

 

Γεωθερμική τηλεθέρμανση από το 2010 έως το 2020

Πηγή: European Geothermal Energy Council

Ο αντίκτυπος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, σε συνδυασμό με τη διεθνή εστίαση στην επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου, αναμένεται να ενισχύσει τις επενδύσεις στην γεωθερμική ενέργεια στην Ευρώπη και παγκοσμίως, καθιστώντας την επόμενη δεκαετία, ως δεκαετία της γεωθερμίας. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται επίσης ως μια ιστορία χαμένων ευκαιριών, με μερικές χώρες να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Η αγορά γεωθερμικών αντλιών θερμότητας παραμένει αρκετά συγκεντρωμένη, καθώς οι περισσότερες από τις πωλήσεις πραγματοποιούνται σε ορισμένες χώρες, κυρίως στις σκανδιναβικές. Η Γαλλία είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα, όπου οι πωλήσεις γεωθερμικών αντλιών θερμότητας το 2020 ήταν το ένα δέκατο από αυτές του 2008, όταν η χώρα ήταν ηγετική δύναμη στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι αποφάσεις για ξαφνική αλλαγή του πλαισίου υποστήριξης αυτής της τεχνολογίας, οδήγησαν σε μια δραματική κατάρρευση ενός ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου, διαπιστώνει το συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Miklos Antics, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «από την πρώτη έκθεση αγοράς του συμβουλίου το 2010, ο ευρωπαϊκός γεωθερμικός τομέας αναπτύχθηκε και μεταμορφώθηκε: έχουμε δει κακές πολιτικές αποφάσεις να σταματούν την ταχεία ανάπτυξή του σε πολλές βασικές αγορές, αλλά έχουμε επίσης δει αυτή την τεχνολογία να γίνεται mainstream με τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας την τελευταία δεκαετία. Είμαστε, ωστόσο, πεπεισμένοι ότι μόλις ξεκινήσαμε τη Γεωθερμική Δεκαετία και ότι η ταχεία ανάπτυξη περιμένει τον γεωθερμικό τομέα».