Την πρώτη Ιουνίου, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου πλήρες νοημάτων και μηνυμάτων που απευθύνεται προς όλες τις κατευθύνσεις και στο οποίο αποκρυσταλλώνονται οι θέσεις του αναφορικά με τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ και τη «βουτιά» των τιμών, που προκάλεσε κύμα ευφορίας.

Για τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ, Στέλιο Λουμάκη, το απαύγασμα του επίμαχου διαγωνισμού είναι ότι οι καθετοποιημένοι παίκτες είναι απρόσβλητοι από κάθε κίνδυνο (τους χαρακτήρισε «bullet proof»), καθώς η νέα κατάσταση που κυοφορείται στην αγορά οδηγεί στο συμπέρασμα, πως στο τέλος θα απομείνουν μόνο εκείνοι και κανείς άλλος.

Για τον επικεφαλής του Συνδέσμου, οι καθετοποιημένοι εκμεταλλεύονται τους κανόνες της χονδρεμπορικής αγοράς και το ζήτημα που τον απασχολεί είναι το εάν θα φθάσει, τελικά, η μείωση των τιμών στον καταναλωτή, κάτι για το οποίο εμφανίζεται βέβαιος ότι δεν θα συμβεί.

Με το δελτίο Τύπου που εκδώσαμε ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου και το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πως το μοντέλο που βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού είναι ελαττωματικό και ότι εξαιτίας αυτού, οι διαγωνισμοί για τα 2+1 GW που έχουν εξαγγελθεί θα αφορούν «το πολύ τρεις παίκτες». Για τον ΣΠΕΦ, εάν αυτοί οι διαγωνισμοί θα προσλάβουν τη μορφή εκείνου τον περασμένο Μάιο, θα ήταν καλύτερο να μη γίνουν καθόλου.

Πιο αναλυτικά, το energia.gr ζήτησε από τον κ. Λουμάκη να μας αναλύσει περαιτέρω τις σκέψεις του όπως αυτές αποτυπώθηκαν εγγράφως, πριν από μια εβδομάδα. Μας είπε πως  ο ΣΠΕΦ είναι ικανοποιημένος μόνο όταν υπάρχει πτώση τιμών για τον καταναλωτή. «Το να υπάρχει πτώση τιμών στην χονδρεμπορική, το θεωρούμε επίπλαστο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο καθετοποιημένος παίκτης που παράγει το ρεύμα του τον ενδιαφέρει το αρχικό  και το τελικό σημείο της διαδρομής, δηλαδή, αφενός το πόσο του κοστίζει να δημιουργήσει μια φωτοβολταϊκή μονάδα και αφετέρου το πόσο πουλάει στον καταναλωτή. Επομένως, από τη στιγμή που δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το ενδιάμεσο στάδιο, μπορεί να οδηγήσει τις τιμές όπου θέλει. «Με αυτό τον τρόπο πετάνε από το παιχνίδι όλους τους υπόλοιπους», τονίζει.  Το πρόβλημα είναι πιο δομικό απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, αφού ένας προμηθευτής δεν έχει όριο στο πόσο χαμηλά μπορεί να μπιντάρει, (ασχέτως μηδενικά ή αρνητικά), ιδίως καθώς ο Νόμος 4643 του προσφέρει τη δυνατότητα να φύγει από το διαγωνισμό και το ΡΤΑ του ΔΑΠΕΕΠ και να καταφύγει στην αγορά.

Ο κ. Λουμάκης εξηγεί πως εάν υπάρχει μείωση στον καταναλωτή από τα φ/β σημαίνει ότι υπάρχει μείωση τιμών στον εξοπλισμό και σε όλα τα άλλα. Το να βλέπω όμως ότι έχω αύξηση του κόστους στον χάλυβα, τα καλώδια κλπ και οι καθετοποιημένοι να αυξάνουν τις τιμές στον καταναλωτή αλλά να τις μειώνουν επίπλαστα στους διαγωνισμούς, αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό και αληθές.

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ απορεί για τους λόγους που έκαναν τους καθετοποιημένους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. «Τι ήρθαν να κάνουν; Να αναζητήσουν προτεραιότητα στην έγχυση που τους δίνει η σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής (ΣΕΣΤ); Μα, πάνω από 400  κιλοβάτ δεν έχουν προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων. Αφού θέλουν προφανώς να παράγουν ρεύμα και να μην το προμηθεύονται από την αγορά, γιατί να συμμετέχουν στο διαγωνισμός; Απλά, θα κάνουν χρήση των διατάξεων του Νόμου 4643, θα παίρνουν το ρεύμα τους, θα συνάπτουν διμερή συμβόλαια με τον εαυτό τους και θα το περνούν στην αγορά με αρνητική τιμή, πράγμα που δεν τους επηρεάζει καθόλου!»

Ο λόγος είναι, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ πως κατέβηκαν στο διαγωνισμό επειδή σαν καθετοποιημένοι επιδιώκουν να υπάρχουν όσο το δυνατό λιγότεροι παίκτες στην παραγωγή. Επομένως, θα συμμετέχουν σε κάθε διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη τριετία κατά τρόπο ώστε να μην μπορεί να συμμετέχει κανείς άλλος στο παιχνίδι.        

Ο ΣΠΕΦ θέλει να καταδείξει με το σκεπτικό του, όπως το ανέπτυξε και στο δελτίο Τύπου της 1ης Ιουνίου πως δεν έχει νόημα, πρακτικά, να γίνονται διαγωνισμοί. Είναι δώρο-άδωρο κατά μια έννοια, από τη στιγμή που δεν μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι παίκτες της αγοράς.  Ακόμη και αυτοί που συμμετείχαν και και πήραν Τιμές Αναφοράς (ΤΑ) θα τις εγκαταλείψουν σε 2-3 χρόνια επειδή δεν τους βολεύει καθώς μπορούν να πωλούν με αρνητικές τιμές στη χονδρεμπορική και να μη χάνουν ούτε ευρώ από το εκτιμώμενο κέρδος τους. Αντιθέτως με τόσο χαμηλή ΤΑ δεν τους συμφέρει στο βαθμό που θα τους συνέφερε να πάνε με Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς.

«Όταν πάει μια καθετοποιημένη εταιρεία να κλειδώσει μια χαμηλότερη τιμή ΤΑ από την Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς(ΤΕΑ)  (σ.σ. πρόκειται για την παλιά Οριακή Τιμή Συστήματος) επιδοτεί, στην πραγματικότητα, το λογαριασμό της. Άρα, ένα τμήμα από τα έσοδα που εισπράττει κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ. Ποιά καθετοποιημένη εταιρεία έχει λόγο να κάνει κάτι τέτοιο, δηλαδή, να επιδοτεί τον ΕΛΑΠΕ;» αναρωτιέται.

Ο κ. Λουμάκης καταλήγει στο ότι το «πανηγύρι» που στήθηκε γύρω από τις χαμηλές τιμές που επιτεύχθηκαν στο διαγωνισμό της ΡΑΕ είναι ανεδαφικό, και δεν προσφέρει τίποτε. Βέβαια, όπως ομολογεί, τίποτε από όλα αυτά δεν είναι παράνομο. «Εάν ήταν, ο ΣΠΕΦ θα είχε προσβάλλει το διαγωνισμό» λέει χαρακτηριστικά.