Ισχυρές αποδόσεις από την αρχή του τρέχοντος έτους καταγράφουν τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) τα οποία επικεντρώνουν τις τοποθετήσεις τους στα εμπορεύματα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές, που ήταν επιφυλακτικοί για πολύ καιρό με αυτής της κατηγορίας τα επενδυτικά σχήματα, να έχουν στρέψει τα κεφάλαιά τους σε αυτά. Επί του παρόντος άλλωστε η αίσθηση που επικρατεί στις αγορές και στους επενδυτικούς κύκλους είναι ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού θα δώσει τεράστια ώθηση στη ζήτηση για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τις πρώτες ύλες, τα μέταλλα, τα δημητριακά, τον καφέ και τη ζάχαρη

Ενώ οι χρηματαγορές κατευθύνονταν προς άλλα επενδυτικά σχήματα που τοποθετούνται στα εμπορεύματα, η μεταστροφή αυτή των επενδυτών προς τα hedge funds αποτελεί έκπληξη, ειδικότερα μετά από χρόνια κατά τα οποία στην εν λόγω αγορά καταγράφονταν εκροές, προκαλώντας το κλείσιμο πολλών funds, με σημαντικά χαρτοφυλάκια υπό τη διαχείρισή τους.

Περί τα 492 εκατομμύρια δολαρίων είναι το ύψος των εισροών στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου με έκθεση στα εμπορεύματα κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, ποσό που είναι μεγαλύτερο από το ήμισυ των εισροών που καταγράφηκαν στο σύνολο της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με την Hedge Fund Research. Στον αντίποδα, οι καθαρές εκροές την τετραετία 2016/19 έφθασαν στο ποσό των 9,8 δισ. δολαρίων.

Για του λόγου το αληθές, τον Απρίλιο τα hedge funds που επενδύουν στα εμπορεύματα στο σύνολό τους είχαν απόδοση +6,5% σε ετήσια βάση, έναντι μόλις +2,5% του μέσου όρου των hedge funds που δραστηριοποιούνται σε άλλες αγορές, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την eVestment. Αυτού του είδους τα funds χρησιμοποιούν μια ποικιλία στρατηγικών, επενδύοντας στα πάντα, από εμπορεύματα έως μετοχές και χρέος.

27% από το πετρέλαιο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των hedge funds που κατά τη φετινή χρονιά σημειώνουν ισχυρές επιδόσεις αποτελούν αυτά που διαχειρίζεται ο γνωστός επενδυτής στο πετρέλαιο, Πιερ Αντοράντ. Έως τα τέλη Μαΐου το fund για τα εμπορεύματα σημειώνει κέρδη 27% σε ετήσια βάση, με τα κέρδη για το ταμείο με πιο κλειστό κύκλο επενδυτών να ανέρχονται για το ίδιο διάστημα στο 33%, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, δίχως όμως να αποκαλύψει ποιες επενδύσεις ήταν πιο κερδοφόρες.

Από τη μεριά της η Odey Asset Management με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, για την ίδια περίοδο κατέγραψε κέρδη 10,7% από το fund που δραστηριοποιείται στην αγορά των εμπορευμάτων. Για την επίσης βρετανική Westbeck Capital Management, στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών έως τις 2 Ιουνίου, τα κέρδη της διαμορφώνονται στο 75%.

17,7% από το ράλι τιμών

Το fund Auspice Capital από τον Καναδά, το οποίο τοποθετείται σε εμπορεύματα βασιζόμενο σε αλγορίθμους από υπολογιστές, είδε τα κέρδη του να διαμορφώνονται στο 17,7%, με το ράλι των τιμών των μετάλλων, του καφέ και της ζάχαρης να συμβάλει τα μέγιστα στην απόδοση αυτή, σύμφωνα με επιστολή προς τους επενδυτές η οποία τέθηκε υπόψη του Reuters.

«Η ανοδική τάση διατηρείται για το σύμπλεγμα των εμπορευμάτων ως σύνολο» δηλώνει ο εκ των ιδρυτών της Westbeck, Ζαν Λουί Λεμί. «Πιστεύουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου πρόκειται να εκτιναχθούν και το σύμπλεγμα των εμπορευμάτων είναι πολύ πιθανό να σημειώσει νέα υψηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου».

Χαλκός και αλουμίνιο

Τα κέρδη αυτά αντικατοπτρίζουν την ταχέως αναπτυσσόμενη ζήτηση στην παγκόσμια οικονομία, μετά το χτύπημα που δέχθηκαν πολλοί κλάδοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ είναι πάρα πολλοί εκείνοι που αναμένουν μια έκρηξη στις αγορές, την οποία θα επιφέρει η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η έλλειψη προμηθειών έχει ωθήσει τις τιμές του χαλκού και του αλουμινίου σε υψηλά πολυετή επίπεδα, με τους παραγωγούς χαλκού να υποστηρίζουν ότι γι’ αυτούς οι τιμές χρειάζεται να ανέβουν ακόμη υψηλότερα, προκειμένου να κινητοποιηθεί ένα νέο κύμα προσφοράς.

Οι αγορές εμπορευμάτων είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες και τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου έχουν μεγαλύτερη ευελιξία από τους παραδοσιακούς επενδυτές για να αντιμετωπίσουν το «rollercoaster» των τιμών, καθώς έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν short και long θέσεις.

Υπερδιπλασίασε

Η Auspice, με κατανομή 70% σε εμπορεύματα, υπερδιπλασίασε τα περιουσιακά της στοιχεία σε έναν χρόνο, από περίπου 200 εκατ. δολ. Καναδά (165 εκατ. αμερικανικά δολάρια) σε 500 εκατ. καναδικά δολάρια. Ο Τιμ Πίκερινγκ, διευθυντής επενδύσεων της εταιρείας, δήλωσε ότι τα εμπορεύματα θα παραμείνουν ένα δημοφιλές στοίχημα, καθώς οι επενδυτές θα αναζητούν ασφάλιση έναντι του πληθωρισμού και του ενδεχομένου να συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Η Kimura Capital με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα ταμείο χρηματοδότησης για εμπορία εμπορευμάτων, διπλασίασε τα περιουσιακά της στοιχεία το 2021 και αναμένει ότι θα τριπλασιαστούν σε μέγεθος πριν από το τέλος του έτους, όπως εκτιμάει ο Κρίστοφερ Τρεμέν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος.

Παρότι τα πρόσφατα στοιχεία από την αμερικανική Επιτροπή Συναλλαγών για τα Εμπορεύματα έδειξαν πτώση τριών εβδομάδων στα bullish (αισιόδοξα) στοιχήματα σε εμπορεύματα από τους διαχειριστές κεφαλαίων, τα hedge funds επικεντρώθηκαν στα πάντα, από το φυσικό αέριο και τα γεωργικά προϊόντα έως τον χαλκό, καθώς, όπως διατείνονται οι επικεφαλής τους, το θετικό αυτό μομέντουμ θα συνεχισθεί.

«Δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει εάν απομονώσει ένα ή δύο σημεία από τα δεδομένα», σημειώνει ο Τρόι Γκαγιέσκι, εταίρος και εκ των επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων του αμερικανικού hedge fund SkyBridge Capital, το οποίο έχει 7,5 δισ. δολάρια υπό τη διαχείρισή του.

«Καθώς περνάτε από τις συμμετοχές σχεδόν σε κάθε μεγάλο αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου, μπορείτε να δείτε ότι όλοι έχουν ενεργοποιηθεί και υποστηρίζουν ότι τα εμπορεύματα θα μπορούσαν να έχουν ανοδική πορεία μακροπρόθεσμα. Πώς παίζουμε;», καταλήγει.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")