Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς: Από τη Δημοσιογραφία στην Πολιτική Πάντα με Ευαισθησία για το Περιβάλλον

Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς: Από τη Δημοσιογραφία στην Πολιτική Πάντα με Ευαισθησία για το Περιβάλλον
energia.gr
Δευ, 7 Ιουνίου 2021 - 16:51

Δύο μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου από το Μικρό Πάπιγκο Ζαγορίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, όπου περιόδευε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μαζί με την υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη. Το 1ο Μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείο Τουρισμού, του Οργανισμού για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης διαΝΕΟσις

Το 2ο Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη, ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Τουρισμού, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Ελληνικό Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο Γιώργος Αμυράς απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πώς συνδυάζεται ο οικοτουρισμός με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει «καθαρή ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη … Η παγκόσμια οικονομία η ελληνική οικονομία, αποανθρακοποιείται και πηγαίνει σε πράσινη μορφή».

Ποιος είναι ο Γιώργος Αμυράς

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Γιώργος Αμυράς έχει εκλεγεί βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 και, παλαιότερα, στις εκλογές του 2015, με το Ποτάμι.

Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1967 στην Αθήνα, είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  και ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν, το διάστημα 2006–2013, υπήρξε παρουσιαστής της εκπομπής Μένουμε Ελλάδα στη ΝΕΤ (σημ. ΕΡΤ 1) μαζί με την Ρένια Τσιτσιμπίκου.

Εργάσθηκε επίσης ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Βραδυνή», «Εξπρές» και «Κέρδος» αλλά και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1, STAR.

Πολιτική σταδιοδρομία

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων χωρίς κομματική στήριξη με τον συνδυασμό Επιμένουμε Αθήνα. Έλαβε στον Α' γύρο ποσοστό 7,37% λαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Στις ευρωεκλογές του 2014 είχε ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μετά από πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στο κόμμα, Τελικά, κατέλαβε την έβδομη θέση με 127.037 ψήφους και δεν εξελέγη ευρωβουλευτής.

Εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και ξανά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Την 1 Μαρτίου 2016 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, αντικαθιστώντας τον Χάρη Θεοχάρη.

Στις 21 Ιανουαρίου 2019 ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι με αφορμή την αντίθεσή του στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.Στις 10 Απριλίου παραιτήθηκε και παρέδωσε την βουλευτική του έδρα στο Ποτάμι· τη θέση του κατέλαβε η επιλαχούσα Αντιγόνη Λυμπεράκη. Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019. Κατέλαβε την ένατη θέση με 175.821 ψήφους και δεν εξελέγη.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία Κατά τον ανασχηματισμό της 4ης Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος. Επίσης, είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Κούβας, της Αυστραλίας και της Τσεχίας.