Το μεγαλύτερο σκάφος του ιρανικού πολεμικού ναυτικού δεν υπάρχει πια. Το IRIS Kharg, ένα πετρελαιοφόρο στόλου πλήρους εκτοπίσματος 33.544 τόνων, ναυπηγημένο στη Βρετανία, τυλίχθηκε στις φλόγες και βυθίστηκε στον Κόλπο του Ομάν, από άγνωστο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αιτία

Το Kharg ανήκε στην κλάση Ol. Το σκάφος πραγματοποίησε το πρώτο του πλου το 1984. Είχε μήκος 207,15 μ.και πλάτος 25,5 μ. Ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 21,5 κόμβων και είχε πλήρωμα 248 ανδρών. Το σκάφος έφερε ένα πυροβόλο OTO Melara των 76 χλστ. τέσσερα σοβιετικής κατασκευής πυροβόλα των 23 χλστ. δύο πολυβόλα των 12,7 χλστ. και μετέφερε 3 ελικόπτερα.

Το πλήρωμα του πλοίου απομακρύνθηκε με ασφάλεια πριν από τη βύθισή του. Οι προσπάθειες κατάσβεσης διήρκεσαν 20 ώρες χωρίς αποτέλεσμα. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το πλοίο, το οποίο βρισκόταν σε υπηρεσία επί δεκαετίες, βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή στα διεθνή ύδατα.Δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες για το περιστατικό, το τελευταίο που σημειώνεται σε στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες ζώνες, όπου έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για επιθέσεις σε ιρανικά και ισραηλινά πλοία.

Πάντως το 2020, 19 Ιρανοί ναυτικοί έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια ασκήσεων όταν ένα πολεμικό πλοίο επλήγη από πυρά. Τον Απρίλιο, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ιρανικό «εμπορικό» πλοίο, το Saviz, υπέστη βλάβες στην Ερυθρά Θάλασσα από έκρηξη άγνωστης αιτίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Saviz έγινε στόχος επίθεσης ισραηλινών αντιποίνων έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις κατά ισραηλινών πλοίων.

Τα περιστατικά ξεκίνησαν μετά την ανάληψη της προεδρία των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευθεί για την επιστροφή της Ουάσινγκτον στην διεθνή συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, εάν το Ιράν τηρήσει τους πλήρως όρους της. Το Ισραήλ, το οποίο είχε ικανοποιηθεί από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία, αντιτίθεται στις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το σχέδιο του πετρελαιαγωγού που καταλήγει στο Ζασκ έχει ολοκληρωθεί και ότι πετρέλαιο και συγκεντρωθεί στο ιρανικό λιμάνι.

Για το Ιράν, ο στόχος της εξαγωγής πετρελαίου από το λιμάνι του Ζασκ είναι κομβικής σημασίας, αφού τα πλοία θα κέρδιζαν μερικές ημέρες διαδρομής σε σχέση με το λιμάνι Χαργκ, στον Κόλπο, και θα επέτρεπε την αποφυγή των Στενών του Χορμούζ, που βρίσκεται στο επίκεντρο στρατηγικών εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που διατηρούν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Δεδομένων των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ για να πληγούν οι ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές, η Τεχεράνη κρατά κατά το δυνατόν μυστικές τις εξαγωγές της προς τους σπάνιους πελάτες που εξακολουθούν να εφοδιάζονται με ιρανικό πετρέλαιο.

(από defence-point.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ)