Eni και BP Συζητούν την Απόκτηση Περιουσιακών Στοιχείων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Αλγερία

Eni και BP Συζητούν την Απόκτηση Περιουσιακών Στοιχείων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Αλγερία
energia.gr
Τρι, 1 Ιουνίου 2021 - 13:47

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλική Eni βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βρετανική εταιρεία πετρελαίου BP για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλγερία. Τα δύο μέρη εξετάζουν διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους πώλησης, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο μη γνωστές πηγές.

Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα η BP να επιλέξει μερίδια στα περιουσιακά στοιχεία της Eni, συμπεριλαμβανομένου του αναπτυξιακού έργου ΥΦΑ στη Μοζαμβίκη.
Επιπλέον, η Eni και η BP εξετάζουν τη δημιουργία κοινοπραξίας (joint venture- JV) στην Αλγερία.
Αυτό το JV θα ήταν παρόμοιο με αυτό που συγκροτήθηκε από τις δύο εταιρείες τον Μάιο του 2021 για να λειτουργήσει στην Αγκόλα.
Μια πιθανή συμφωνία θα επέτρεπε στην Eni να αποκτήσει το μερίδιο 45,89% της BP στη μονάδα φυσικού αερίου Amenas και 33% στο εργοστάσιο φυσικού αερίου Salah.
Ξεκινώντας από το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος ξένος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική, η Eni στοχεύει στο να μετατρέψει την Αλγερία σε κόμβο με την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της BP, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.
Η κίνηση για την πώληση περιουσιακών στοιχείων έρχεται καθώς η βρετανική εταιρεία επιδιώκει να επικεντρώσει εκ νέου τις δραστηριότητές της με την αποκόλληση του χρέους αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα μειωμένα περιθώρια και τις κλιματικές πιέσεις.
Στην Αλγερία, οι διεθνείς εταιρείες κερδίζουν σταθερά δικαιώματα για τα περιουσιακά τους στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, βάσει συμφωνιών κατανομής της παραγωγής (PSA), καθιστώντας τις λιγότερο κερδοφόρες και δύσκολες στην πώληση.
Το 2020, η BP ανέφερε καθαρό μερίδιο παραγωγής 141 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου την ημέρα και 6.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Αλγερία.
Προηγουμένως, η Eni και η BP είχαν υπογράψει πολλές συμφωνίες στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης μεριδίων στα πεδία Nour και Shorouk στην Αίγυπτο.
Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης δεσμευτεί να απομακρυνθούν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να μεταβούν σε επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες.
Αυτό συμβαδίζει με άλλες κορυφαίες εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη που εξετάζουν την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων στο μέλλον.
Ωστόσο, αυτές οι εταιρείες διατηρούν πιο κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία.