Το πρώτο πλοίο στη Ρωσία που σχεδιάστηκε να λειτουργεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και να τροφοδοτεί άλλα πλοία με LNG έχει ολοκληρώσει τις θαλάσσιες δοκιμές του, ανέφερε η εταιρεία ενέργειας Gazprom Neft την Παρασκευή. Το Dmitry Mendeleev «(Ντμίτρι Μεντελέγιεφ») αναμένεται να εισέλθει στο στόλο της Gazprom Neft το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε η εταιρεία. «Το επόμενο στάδιο θα είναι η δοκιμή συστημάτων φόρτωσης, αποθήκευσης και εκφόρτωσης LNG», ανέφερε

Το «Ντμίτρι Μεντελέγιεφ» είναι ένα σκάφος κατηγορίας πάγου Arc4 που θα μπορεί να μεταφέρει έως και 5.800 κυβικά μέτρα LNG. Θα λειτουργεί σε λιμάνια του Φιννικού Κόλπου και της Βαλτικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων της Αγίας Πετρούπολης, του Ust-Luga και του Primorsk. Ο ναυτιλιακός τομέας βρίσκεται υπό πίεση για μείωση των εκπομπών άνθρακα και πέρυσι υιοθέτησε αυστηρότερους κανόνες για την περιεκτικότητα σε θείο στα καύσιμα πλοίων.

Οι χειριστές αναζητούν επίσης LNG για βυτιοφόρα καυσίμων και κρουαζιερόπλοια.

Το LNG εκπέμπει 21% λιγότερο CO2 από το μαζούτ και ουσιαστικά λιγότερο σωματιδιακή ύλη, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte για τα καύσιμα αποστολής που δημοσιεύθηκαν το 2019.