Πτώση στις Τιμές του Αργού Φέρνουν οι Φήμες για Πιθανή Άρση των Κυρώσεων Κατά του Ιράν

Πτώση στις Τιμές του Αργού Φέρνουν οι Φήμες για Πιθανή Άρση των Κυρώσεων Κατά του Ιράν
energia.gr
Πεμ, 20 Μαΐου 2021 - 19:43

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν ζημίες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, καθώς οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς μια συμφωνία για την άρση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τον εφοδιασμό της αγοράς με αργό. Ειδικότερα,

χθες το πρωί το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε κατά 81 σεντς, ή 1,2%, στα 65,85 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο WTI έχασε 77 σεντς, ή 1,2%, φτάνοντας στα 62,59 δολ. το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια είχαν σημειώσει πτώση περίπου 3% στην προηγούμενη συνεδρία. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο πετρέλαιο, τη ναυτιλία, τα πετροχημικά, την ασφάλιση και την κεντρική τράπεζα της χώραςΩστόσο, ανώτεροι διπλωμάτες από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία ανέφεραν σε υπόμνημά τους την Τετάρτη ότι, ενώ υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πρόοδος ως προς το περίγραμμα μιας τελικής συμφωνίας, η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. 

Τα ινδικά διυλιστήρια και τουλάχιστον ένα ευρωπαϊκό διυλιστήριο επανεξετάζουν τις αγορές αργού πετρελαίου για να κάνουν χώρο για το ιρανικό πετρέλαιο το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένοντας ότι θα αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, ανέφεραν αξιωματούχοι εταιρειών και εμπορικές πηγές. 

«Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου προβλέπεται να είναι υγιής για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το 2022 η ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ +  είναι σε σχετικά άνετη θέση να αντιμετωπίσει την αύξηση της ιρανικής παραγωγής χωρίς να υπονομεύεται η εξισορρόπηση του πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της PVM. 

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές ζήτησης στην Ασία συνέβαλαν επίσης στο να πέσουν οι  τιμές. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων που εξετάστηκαν στην Ινδία εμφανίζουν έκθεση στον κοροναϊό. 

Επίσης, η πιθανότητα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε κάποια στιγμή να αρχίσει να περιστέλει την πολιτική επηρέασε τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και ώθησε ορισμένους επενδυτές να μειώσουν την έκθεση στο πετρέλαιο και σε άλλα εμπορεύματα. 

Τα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για πτώση 886.000 βαρελιών. Το παρεχόμενο προϊόν βενζίνης, που αποτελεί ενδεικτικό μέτρο για τη ζήτηση, αυξήθηκε κατά 5%, στα 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν και περιλαμβάνει και τον αντίκτυπο που είχε στη ζήτηση το κλείσιμο του αγωγού Colonial. 

«Αυτό που προκαλεί την προσοχή μας είναι ότι η ταχεία αναζωπύρωση της ζήτησης προϊόντων πετρελαίου των ΗΠΑ που βρίσκεται τώρα πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019», ανέφεραν οι αναλυτές της SEB. Η ελβετική τράπεζα UBS δήλωσε ότι αναμένει ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν στα επίπεδα πριν από το COVID έως τα μέσα του έτους με την τιμή του πετρελαίου να φτάνει τα 75 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο.