Ιωάννης Σ. Χατζηβασιλειάδης: "Μισός Αιώνας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας"

Ιωάννης Σ. Χατζηβασιλειάδης: Μισός Αιώνας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
energia.gr
Τετ, 19 Μαΐου 2021 - 14:51

Το εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο του Γιάννη Χατζηβασιλειάδη «Μισός Αιώνας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο και, κυρίως, να διαφωτίσει τους υπευθύνους για την χάραξη ενεργειακής πολιτικής για το τι πραγματικά είναι οι ΑΠΕ, τον πραγματικά δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη τους τα τελευταία 50 χρόνια, τις ιδιαιτερότητες στην εφαρμογή τους και τις τεράστιες προοπτικές που κρύβουν. Και που επιτρέπουν την αισιοδοξία του συγγραφέα για τον πλήρη μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα 100% προς τον ηλεκτρισμό. Αυτό δε είναι και το βασικό μήνυμα του πολύ ενδιαφέροντος πονήματος του Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, ενός ανθρώπου που έχει βιώσει από πρώτο χέρι όλη την όλη πορεία ανάπτυξης του κλάδου των ΑΠΕ στην Ελλάδα και όχι μόνο

Διπλωματούχος Μηχανολόγος -Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ εργάστηκε επί σειρά ετών στην ΔΕΗ συμβάλλοντας ιδιαίτερα στον κλάδο των υδροηλεκτρικών και στα μεγάλα έργα της Επιχείρησης. Την δεκαετία του 1980 ως υπεύθυνος για τις ΑΠΕ ανέπτυξε το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, και παράλληλα την κατασκευή της πρώτης μεγάλης μονάδας φωτοβολταϊκών, αμφότερα στην Κύθνο, και σειράς μικρότερων φ/β σταθμών σε διάφορες νησιωτικές τοποθεσίες (Αγία Ρουμέλη στην Κρήτη, στην Γαύδο, Αρκοί κλπ.). Με το αιολικό πάρκο και την φ/β μονάδα της Κύθνου να αποτελούν εκείνη την περίοδο το μεγαλύτερο υβριδικό σύστημα παγκοσμίως προσφέροντας πολύτιμη γνώση και εμπειρία και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών με μεγάλη διεθνή απήχηση. 

Αποχωρώντας πρόωρα από την ΔΕΗ εργάστηκε ως Σύμβουλος Μηχανικός στον ενεργειακό τομέα και επί σειρά ετών ως εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλοντας στην αξιολόγηση ερευνητικών προτάσεων και προγραμμάτων με άξονα αναφοράς τα μελλοντικά ηλεκτρικά δίκτυα και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ. Προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες με πάνω από 80 δημοσιευμένες εργασίες υπήρξε ιδρυτικό μέλος του European Wind Energy Association (EWEA, 1982) και του ΙΕΝΕ, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος (2013-2019). 

Το βιβλίο, γραμμένο στο μεγαλύτερο μέρος μέσα από μια προσωπική ματιά, χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες. Η πρώτη αναφέρεται στον ιστορικό ρόλο των ΑΠΕ και στην διαδρομή τους από τη παραδοσιακή χρήση στις νέες τεχνολογίες και στην ανάπτυξη. Το δεύτερο τμήμα, που επιγράφεται «Μισός αιώνας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (εκδόσεις Αίολος), βασίζεται στην προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα, μέσα από την οποία, όμως, παρακολουθούμε όλα τα στάδια της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ και, αργότερα, τους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς (ΜΥΗΣ), στρέφοντας τηn προσοχή του στην αιολική ενέργεια και τις πρώτες μονάδες στα νησιά, τη ίδια σχεδόν περίοδο αναπτύσσοντας μικρές και μεσαίες μονάδες φωτοβολταϊκών σταθμών στον νησιωτικό χώρο και, στην συνέχεια, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην γεωθερμία. Ένας τομέας που δεν ευδοκίμησε παρά το πολύ αξιόλογο δυναμικό που έχει η Ελλάδα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτενείς αναφορές του συγγραφέα στις επιστημονικές αποστολές που έλαβε μέρος σε ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Κίνα, Νορβηγία, Ιαπωνία, Ουζμπεκιστάν και τις εξαιρετικά χρήσιμες εμπειρίες που απεκόμισε. 

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Μισός Αιώνας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης,

Το τρίτο μέρος του βιβλίου αφορά το τώρα και το αύριο και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στον ευρύτερο ενεργειακό ιστό τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι μεγάλες προκλήσεις παρουσιάζονται στην αλλαγή κλίμακας, καθώς αναπτύσσονται ολοένα και μεγαλύτερα συστήματα και μονάδες με πολλά GW εγκατεστημένη ισχύ και την ένταξη τους στα ηλεκτρικά δίκτυα. Έναν τομέα που γνωρίζει καλά ο συγγραφέας και, έτσι, μεταφέρει πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες ενώ, παράλληλα, διατυπώνει σειρά από χρήσιμες παρατηρήσεις. Βασική διαπίστωση αφορά τον καίριο ρόλο που πρόκειται να παίξουν τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες) στον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος προς 100% ηλεκτρισμό. Με αυτή την προοπτική εξετάζεται και η χρησιμότητα του υδρογόνου και η ένταξη του στο μελλοντικό ενεργειακό μοντέλο.

Τέλος, ιδιαιτέρα αξιοπρόσεκτες είναι οι παρατηρήσεις του συγγραφέα ως προς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο ενεργειακού σχεδιασμού, θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου και εφαρμογών και τον πλέον ενεργητικό ρόλο του καταναλωτή.

Συμπερασματικά, το βιβλίο του Γιάννη Χατζηβασιλειάδη αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για όποιον ενδιαφέρεται για τις ΑΠΕ και πολύ περισσότερο για όποιον ασχολείται επαγγελματικά με την ανάπτυξη τους, είτε αυτό αφορά τα φωτοβολταϊκά, είτε τα αιολικά, είτε την βιομάζα, την γεωθερμία ή την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Κωστής Σταμπολής

 

 

Συγγραφέας

ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Εκδότης

 

 ΑΙΟΛΟΣ

Σχήμα

17×24

ISBN

978-960-521-308-4

Αριθμός σελίδων

384

Ημερ. Έκδοσης

10-05-2021