Κομισιόν: Αύξηση στις Άδειες Εκπομπών Ρύπων Κατά 14% το 2020 - Νέο Ρεκόρ στην Τιμή των Δικαιωμάτων στις 12 Μαΐου

Κομισιόν: Αύξηση στις Άδειες Εκπομπών Ρύπων Κατά 14% το 2020 -  Νέο Ρεκόρ στην Τιμή των Δικαιωμάτων στις 12 Μαΐου
energia.gr
Παρ, 14 Μαΐου 2021 - 14:22

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε προχθές, Τετάρτη 12 Μαΐου, ότι το 2020 ο αριθμός των αδειών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που διακινήθηκε στο ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα ξεπέρασε τα προπέρσινα επίπεδα, λόγω της μείωσης που προκάλεσαν στις εκπομπές τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ας σημειωθεί δε πως εκείνη την ημέρα η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών έφτασε σε νέο ρεκόρ, πάνω από τα 55 ευρώ ανά τόνο, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις 5 ημέρες πριν, στις 7 Μαΐου, με πάνω από 51 €/τόνο (βλ. εδώ)

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς είχαν συνολικά διακινηθεί 1.579 δισεκ. άδειες, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας των εργασιών της ημερήσιας αγοράς. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με τις 1.385 δισεκ. άδειες που κυκλοφόρησαν το 2019.

Ο αριθμός αναφέρεται στο ποσό των αδειών στην αγορά που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί από εταιρείες που υποχρεούνται να αγοράσουν και να υποβάλουν άδειες στην ΕΕ για την κάλυψη των εκπομπών τους.

Η αύξηση του πλεονάσματος πέρυσι ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον Covid-19 σήμαινε ότι οι εταιρείες εκπέμπουν λιγότερo και, ως εκ τούτου, χρησιμοποιήθηκαν λιγότερες άδειες.

Το πλεόνασμα προσφερόμενων αδειών στο σύστημα που παρατηρήθηκε το 2020 οφείλεται και σε δημοπρασίες αδειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες είχαν καθυστερήσει από το 2019. Η Βρετανία εγκατέλειψε την αγορά άνθρακα στο τέλος του 2020, στο πλαίσιο της εξόδου της από την ΕΕ.

Με βάση το πλεόνασμα, 378,9 εκατομμύρια άδειες θα παρακρατηθούν από δημοπρασίες αγοράς άνθρακα από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Αυγούστου 2022 και θα τεθούν στο αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς (market stability reserve- MSR), ανέφερε η Επιτροπή.

Επιπλέον, η τιμή των αδειών στην αγορά άνθρακα της ΕΕ έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ φέτος και, μάλιστα, την Τετάρτη ανέβηκε πάνω από 55 ευρώ ανά τόνο για πρώτη φορά στην 16ετή ιστορία της αγοράς. Το ράλι των τιμών προκλήθηκε από παράγοντες, όπως oι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να περιορίσουν την παροχή αδειών τα επόμενα χρόνια, καθώς και η αύξηση των αγορών από τους επενδυτές. Παρά τις προοπτικές αυτές, η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικό πλεόνασμα, που οφείλεται εν μέρει στη συσσώρευση αδειών μετά τη χρηματοοικονομική κρίση 2008-2009 που μείωσε τις εκπομπές και, με τη σειρά της, τη ζήτηση αδειών CO2.

Το MSR σε περίπτωση υπερπροσφοράς στην αγορά άνθρακα καταργεί άδειες εάν το πλεόνασμα υπερβαίνει τα 833 εκατομμύρια άδειες. Εάν το πλεόνασμα πέσει κάτω από τα 400 εκατομμύρια, το MSR απελευθερώνει άδειες στην αγορά.