Στο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και του 1,5 δισ. ευρώ είναι οι «αναμονές» την τρέχουσα διετία για έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης με βάση όσα είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συζήτηση, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις 21 πράσινες δράσεις του ΥΠΕΝ που θα χρηματοδοτηθούν με συνολικά 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τα 44 δισ. ευρώ που θα κινητοποιηθούν για τις επενδύσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ως το 2030 και αφορούν επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το φυσικό αέριο, τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας κ.τ.λ.

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την κλιματική αλλαγή από κρίση σε ευκαιρία, προς όφελος των πολιτών και της χώρας, με δίκαιες και μόνιμες λύσεις» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι να υπάρχει πρόσβαση στην ενέργεια για όλα τα νοικοκυριά και να μη μεταφερθεί το κόστος στον τελικό καταναλωτή. Όπως είπε: «Δημιουργήσαμε ενεργειακές αγορές και εγγυόμαστε τον υγιή ανταγωνισμό για να είναι ωφελημένος ο τελικός καταναλωτής».

Καθοριστική συνάντηση

Στο μεταξύ, εφ’ όλης της ύλης αναμένεται να είναι η συνάντηση που έχει σήμερα στις 18.00 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Έτσι, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός και η γ.γ. Αλεξάνδρα Σδούκου στις αρχές Μαρτίου με την κ. Βεστάγκερ αλλά και τις επαφές με τους θεσμούς κατά το προηγούμενο διάστημα, έρχεται η σειρά της διά ζώσης διαπραγμάτευσης με την κοινοτική αξιωματούχο για μια σειρά θεμάτων της ενεργειακής μετάβασης. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι ανοικτές υποθέσεις που βρίσκονται εκκρεμούν ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, όπως η διαδικασία για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο παρελθόν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστή και με την κωδική ονομασία «Ήφαιστος», ή το θέμα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή, για το οποίο αναμένεται να υπάρξει μια αξιολόγηση της πρόσφατης συμφωνίας για την τμηματική πώληση της μονοπωλιακής πρόσβασης που έχει η ΔΕΗ στον λιγνίτη, μέσω διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Μπορεί η συνάντηση, λόγω και της δυσκολίας των ταξιδιών ένεκα πανδημίας, να θεωρείται γνωριμίας, ωστόσο η ατζέντα της είναι «βαριά», ειδικά όταν το επόμενο 12μηνο, όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο αρμόδιος υπουργός, αναμένονται πολλές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την αγορά ενέργειας. Κάποιες από αυτές, ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται ότι αγγίζουν θέματα κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού.

Η ατζέντα

Έτσι, λοιπόν, ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου είναι τα διμερή συμβόλαια αγοραπωλησίας «πράσινης» ενέργειας, μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανιών (PPAs). Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ αποτελούν «κλειδί» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά σε κομβικούς για την εθνική οικονομία κλάδους.

Όπως σημείωσε την Τρίτη ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στο Solar Power Summit, στόχος είναι από το επόμενο έτος τα «πράσινα» PPAs να καλύπτουν το 20% της ζήτησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε ρεύμα, με το πρώτο συμβόλαιο να υπογράφεται στη χώρα μας έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κομβικό, επίσης, θέμα στην ατζέντα είναι η θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM) που έχει να κάνει με το πώς θα καταβάλλονται ποσά σε «ευέλικτες» μονάδες κύρια φυσικού αερίου, για την άμεση ενεργοποίησή τους και τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος, κατόπιν εντολών του Διαχειριστή. Ο μηχανισμός αυτός, καθώς προβλέπει ενισχύσεις σε «ζεστό χρήμα», αναμένεται να ωθήσει σε τελικές επενδυτικές αποφάσεις για την κατασκευή μονάδων παραγωγής. Εκτιμάται ότι ο CRM μπορεί να ωθήσει σε επενδύσεις που φτάνουν στο 1 δισ. σε ήδη αδειοδοτημένες από τη ΡΑΕ μονάδες (ΤΕΡΝΑ, Elpedison και Damco Energy). Πάντως, η Mytilineos έχει σπεύσει να σημειώσει ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του αιτήματος προχωρά στην κατασκευή του mega σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βοιωτία.

Οι λιγνιτικές μονάδες

Παράλληλα στην ατζέντα βρίσκεται και η καθιέρωση μηχανισμού αποζημίωσης για τις μονάδες στρατηγικής εφεδρείας, που έχει να κάνει κύρια με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που θα πρέπει να είναι με το «όπλο παρά πόδας» για περιόδους έκτακτων συνθηκών και κρίσεων, όπως η πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια». Καυτό επίσης ζήτημα στη μακρά λίστα είναι και τα επιπλέον ποσά που μπορεί να διασφαλιστούν, κατά το πρότυπο της Γερμανίας, για το κλείσιμο εργοστασίων και ορυχείων στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Τα θέματα αυτά, πάντως, όπως σημείωσε πρόσφατα σε διαδικτυακή συνέντευξή του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, δεν αποκλείεται να «πακεταριστούν» και να διαμορφωθεί ένας ενιαίος μηχανισμός, ειδικά για τον CRM και την εφεδρεία. Εν όψει, δε, της διαμόρφωσης της τελικής πρότασης για το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, το ΥΠΕΝ έχει θέσει υπόψη της Κομισιόν το πλαίσιο τιμολόγησης. Αντίστοιχα έχει κατατεθεί και το πλαίσιο για υβριδικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Όλοι αυτοί οι κλάδοι άλλωστε με βάση και τις αποφάσεις της Ευρ. Επιτροπής αναμένεται να διευκολύνουν επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τα έργα φυσικού αερίου η έγκριση της συμμετοχής του ΔΕΣΦΑ στο FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να τεθεί, καθώς απαιτείται έγκριση της Κομισιόν. Αντίστοιχα προς έγκριση είναι και ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ προς τη Β. Μακεδονία.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")