Το “Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών” είναι ένας θεσμός που βοηθά να διακρίνει κανείς ποιες είναι οι τάσεις σε τομείς πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Συμμετέχουν πολιτικοί πρώτης γραμμής και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι φωτίζουν τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, με αντικείμενο τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα, ήταν λογικό να τραβήξει την προσοχή. Κυρίως υπό την οπτική γωνία του μέλλοντος των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο

Η ρητορική του υπουργού κινήθηκε στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την “πράσινη οικονομία”, με επίκεντρο την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Δηλαδή, το γνωστό αφήγημα για την επίτευξη της «ενεργειακής μετάβασης με στόχο τις μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050». Υλοποιούμε «ένα από τα πλέον φιλόδοξα κλιματικά σχέδια της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η αναφορά Σκρέκα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως εμπνευστή αυτού του σχεδίου, είναι πολιτικά κατανοητή και ως μια έμμεση αποποίηση ευθυνών, καθώς πρόκειται για απόφαση του Μαξίμου. Στον τομέα των υδρογονανθράκων, λοιπόν, ο υπουργός υπερτόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως «σημαντικής πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην περιοχή». Επίσης, δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του αγωγού EastMed. Ο Σκρέκας αποκάλεσε δε το φυσικό αέριο «καύσιμο μετάβασης από το λιγνίτη έως την πλήρη διείσδυση των ΑΠΕ».

Εντύπωση προκάλεσε ότι το 90% της αναφοράς του υπουργού στο φυσικό αέριο, επικεντρώθηκε στα έργα υποδομής, ειδικά για να καταστεί η Ελλάδα κόμβος τροφοδοσίας των γειτονικών χωρών μέσω αγωγών. Η αναφορά στην έρευνα για τον κοιτάσματα υδρογονανθράκων ήταν υποσημείωση.

Ο αυτοπεριορισμός της Ελλάδας

Οι υπουργικές αναφορές είναι συμβατές με όσα συζητούνται στο πλαίσιο των “τριμερών σχημάτων” στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο ανάδυσης μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Σ’ αυτό υπάρχει και η ενεργειακή πτυχή. Από τις θετικές αναφορές στον EastMed συνάγεται ότι η Ελλάδα ασπάζεται τον στόχο της, κατά το δυνατόν απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Αναγνωρίζεται δηλαδή ο στρατηγικός ρόλος του φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

(η συνέχεια στο slpress.gr)