Παρά την εξαιρετική αύξηση της τιμής του πετρελαίου για τις δραστηριότητες της ExxonMobil στις ΗΠΑ, το χαρτοφυλάκιο αποθεματικών στη χώρα κατάφερε να πετύχει ελάχιστα κέρδη ύψους 363 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια ανάλυση της έκθεσης κερδών του πρώτου τριμήνου της ιστιτούτου IEEFA.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στα 56,20 $ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, αύξηση 44% από τα 39,06 δολάρια που σημειώθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

«Η ExxonMobil επενδύει δισεκατομμύρια στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου λεκάνη Permian στη Λατινική Αμερική από το 2013», δήλωσε ο Tom Sanzillo, διευθυντής οικονομικής ανάλυσης του IEEFA. "Η έκθεση κερδών ύψους 363 εκατομμυρίων δολαρίων αυτό το τρίμηνο - όταν οι τιμές του πετρελαίου απογειώθηκαν - αντιπροσωπεύει περισσότερο ένα λογιστικό τέχνασμα από μια πραγματική απόδοση για τους επενδυτές." επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία του Τέξας ανέφερε ότι ξόδεψε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια για κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά το πρώτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων 800 εκατομμυρίων δολαρίων για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Τα αδύναμα κέρδη στο χαρτοφυλάκιο της ExxonMobil έχουν γίνει πλέον κάτι συνηθισμένο. Από το 2013, έχει επενδύσει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ενώ δημοσιεύει 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε σωρευτικές ζημίες.

«Κάνε τα μαθηματικά», δήλωσε ο Clark Williams-Derry, αναλυτής ενεργειακής χρηματοδότησης του IEEFA «Το τμήμα της ExxonMobil στις ΗΠΑ αφαίμαξε μετρητά για το τρίμηνο, αφού συνυπολόγισε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Το χαρτοφυλάκιο πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ συνεχίζει να έχει χαμηλή απόδοση."