16 εταιρείες του κλάδου των μπαταριών ροής flow (battery) ανακοίνωσαν στις 28 Απριλίου το σχηματισμό μίας νέας βιομηχανικής ομοσπονδίας, της Flow Batteries Europe (FBE), μίας διεθνούς μη κερδοσκοπικής ένωσης με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών απανθρακοποίησης στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο μέσα από την αύξηση της ανάπτυξης της αποθήκευσης ενέργειας και των λύσεων ευελιξίας μέσα από τις τεχνολογίες των μπαταριών ροής. Ειδικότερα, βασικοί στόχοι της Flow Batteries Europe είναι:

  • να προωθήσει τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών μπαταριών ροής και να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή αλυσίδα προσφοράς
  • να επιταχύνει την ανάπτυξη και αξιοποίησης της αλυσίδας αξιών για τις μπαταρίες ροής καθώς και να αναβαθμίσει την τεχνολογία μέσω της νομοθεσίας της ΕΕ, χρηματοδοτήσεων αλλά και έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης Γενικής Συνέλευσης, τα ιδρυτικά μέλη εξέλεξαν τον πρώτο πρόεδρό του, τον κ. Kees van de Kerk, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volterion. Ο Kees δήλωσε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τα Μέλη για να μοιραστώ με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα οφέλη των μπαταριών ροής και το πώς μια ισχυρή βιομηχανία μπαταριών ροής μπορεί να συμβάλει στους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης».

Ο Kees καλωσόρισε τους τρεις αντιπροέδρους της Flow Batteries Europe: τον κ. Tobias Janoschka (JenaBatteries), τον κ. Alexander Schönfeldt (CellCube) και τον κ. Paul Vollant (Largo Resources), καθώς και τον κ. Guillaume Chazalet (Kemiwatt) ως ταμία. «Αυτά τα άτομα έχουν τεράστια εμπειρία σε όλες τις πτυχές της βιομηχανίας μπαταριών ροής, συνεισφέροντας τα δυνατά τους σημεία στη ροή μπαταριών Ευρώπη», δήλωσε ο Kees.

Από την πλευρά του, ο Anthony Price, Γενικός Γραμματέας του FBE, παρατήρησε: «Μεταξύ 2010 και 2019, μόνο το 7% των παγκόσμιων έργων μπαταριών ροής εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, ενώ πολύ περισσότερο μέρος της έρευνας και ανάπτυτξης του κλάδου λάμβανε χώρα στη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Η δημιουργία του FBE είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη εκμεταλλεύεται πλήρως αυτήν τη συναρπαστική, ασφαλή και αποτελεσματική τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών».

Τα 16 ιδρυτικά μέλη της Flow Batteries Europe είναι:

Από την πλευρά της βιομηχανίας: CellCube; InEnergy; Largo Clean Energy; Voith; W.L. Gore & Associates

Εταιρίες Start-up: JenaBatteries; KEMIWATT; Pinflow energy storage; Vanevo; Volterion

Τομέας Έρευνας: CIC energiGUNE; CENELEST; Tekniker; University of Padua; ZHAW

Συνδεδεμένο μέλος: Vanitec