Συνεχίζει να αυξάνεται ο κατάλογος με τις πρωτιές που επιτυγχάνει, το Perseverance, το νεότερο εξάτροχο ρομπότ της NASA στην επιφάνεια του Άρη. Το Perseverance πέτυχε τη μετατροπή μερικής από τη λεπτή ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλάνήτη (πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα) σε οξυγόνο. Ένα πειραματικό όργανο μεγέθους τοστιέρας στο Perseverance

που ονομάζεται Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) ολοκλήρωσε το έργο. Το τεστ πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου, την 60η ημέρα του Άρη, ή όταν η αποστολή προσγειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου.

Ενώ η επίδειξη αυτής της τεχνολογίας μόλις ξεκινά, στο μέλλον θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να γίνει η επιστημονική φαντασία γεγονός, δηλαδή η απομόνωση και αποθήκευση οξυγόνου στον Άρη για να βοηθήσει τους πυραύλους ισχύος που θα μπορούσαν να αφήσουν αστροναύτες στην επιφάνεια του πλανήτη. Τέτοιες συσκευές μπορεί κάποια μέρα να παρέχουν αναπνεύσιμο αέρα για τους ίδιους τους αστροναύτες. Το MOXIE είναι μια διερεύνηση τεχνολογίας εξερεύνησης - όπως και ο μετεωρολογικός σταθμός Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) - και χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Διαστημικής Αποστολής Τεχνολογίας (STMD) της NASA και τη Διεύθυνση Ανθρώπινης Εξερεύνησης και Επιχειρήσεων.

«Αυτό είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο στον Άρη», δήλωσε ο Jim Reuter, αναπληρωτής διαχειριστής του STMD. «Το MOXIE έχει περισσότερη δουλειά να κάνει, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της τεχνολογικής επίδειξης είναι γεμάτα υποσχέσεις καθώς προχωράμε προς τον στόχο μας που έιναι μια ημέρα να βλέπουμε ανθρώπους στον Άρη. Το οξυγόνο δεν είναι μόνο για να το αναπνέουμε. Το προωθητικό πυραύλων εξαρτάται από το οξυγόνο και οι μελλοντικοί εξερευνητές θα εξαρτηθούν από την παραγωγή προωθητικού στον Άρη για να κάνουν το ταξίδι πίσω στο σπίτι τους. "

Για τους πυραύλους ή τους αστροναύτες, το οξυγόνο είναι το κλειδί, δήλωσε ο κύριος ερευνητής του MOXIE, Michael Hecht του Παρατηρητηρίου Haystack του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Με προθέρμανση 2 ωρών, το MOXIE άρχισε να παράγει οξυγόνο με ρυθμό 6 γραμμάρια ανά ώρα

Μετά από μια περίοδο προθέρμανσης 2 ωρών, το MOXIE άρχισε να παράγει οξυγόνο με ρυθμό 6 γραμμάρια ανά ώρα.Στη συνέχεια μειώθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση του οργάνου. Μετά από μία ώρα λειτουργίας, το συνολικό παραγόμενο οξυγόνο ήταν περίπου 5,4 γραμμάρια, αρκετά για να διατηρηθεί ένας αστροναύτης υγιής για περίπου 10 λεπτά φυσιολογικής δραστηριότητας.