Η ΔΕΗ δεν είναι τούρτα για να κερνάνε κολλητούς, αλλά οφείλει να αποτελεί πυλώνα για την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα 2020 της επιχείρησης

Όπως αναφέρουν, «τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2020 αποδεικνύουν αυτό που όλη η ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα γνωρίζουν. Τα 67 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων οφείλονται στις άδικες και αναίτιες αυξήσεις των τιμολογίων της τον Σεπτέμβριο του 2019, στην αισχροκέρδεια εν μέσω πανδημίας το α’ εξάμηνο του 2020, μετά τη μεγάλη πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος (χονδρεμπορικής τιμής), στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και των δαπανών ενεργειακού μείγματος, αλλά και στη συμμετοχή της ΔΕΗ στην αγορά εξισορρόπησης, όπου επωφελήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους καθετοποιημένους προμηθευτές από τις ιδιαιτέρως υψηλές τιμές, εις βάρος όλων των καταναλωτών.

Το σύνολο των ανωτέρω δεν είναι προφανώς κάτι για το οποίο αξίζει να υπερηφανεύονται η διοίκηση της ΔΕΗ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εφόσον, μεταφέρουν μόνο βάρη στους καταναλωτές αλλά και στην ελληνική επιχειρηματικότητα, σε σημείο που η αγορά να αναγνωρίζει χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρισμού εν μέσω πανδημίας.

Αντιθέτως, σε αυτή τη χρονική στιγμή, πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα ουσιώδη ερωτήματα της κοινωνίας και της αγοράς, καθώς και στα ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν από τα αποτελέσματα. Στη μείωση εσόδων από τις πωλήσεις, στη μείωση μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας και ειδικά στη Μέση Τάση, στη μείωση επενδύσεων σε ΑΠΕ και στην αύξηση λειτουργικών δαπανών εν μέσω πανδημίας.

Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε την απουσία οποιαδήποτε στρατηγικής για την απολιγνιτοποίηση και τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας στο ρεύμα, καθώς και για τα σοβαρά θέματα εργασιακών συνθηκών, μέτρων για την υγεία και ασφάλεια και τις εργολαβικές σχέσεις εργασίας που τόσο τραγικά αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τα γαλάζια παιδιά της ΝΔ.

Η ΔΕΗ οφείλει να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία ειδικά τώρα που το έχουμε τόσο ανάγκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει συστηματικά, εδώ και δύο χρόνια, να ξεχνά ποιος ήταν και ποιος οφείλει να είναι ο ρόλος της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Ελλάδας, του πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος.

Αντί λοιπόν να περιορίζονται στο να επιχαίρουν για το ταμπλό του χρηματιστηρίου και να κάνουν τη ΔΕΗ κομμάτι της τούρτας γενεθλίων που κερνάνε τα συμφέροντα και τους κολλητούς τους, τους καλούμε να λάβουν πρωτοβουλίες ώστε να ελαφρύνουν τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, στην πλάτη των οποίων γίνονται ειδικά τον τελευταίο χρόνο «παιχνίδια» που επιφέρουν υπερκέρδη σε λίγους παίκτες στην αγορά ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ.», καταλήγει η ανακοίνωση.