Για επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κρίσης προειδοποίησαν χθες τραπεζικοί και πολιτικοί παράγοντες που παρευρέθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, λέγοντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, ενώ την ίδια ώρα παρατηρείται διάσταση απόψεων και μεταξύ Ευρωπαίων πολιτικών ως προς τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Πολιτικοί και τραπεζικοί ευελπιστούν για το καλύτερο, φοβούνται όμως το χειρότερο ύστερα από μία εβδομάδα που στιγματίστηκε από τους έντονους κλυδωνισμούς των χρηματιστηριακών αγορών, την έκτακτη μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της γαλλικής τράπεζας Societe Generale.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιασούο Φουκούντα, πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν αυξηθεί και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών μελών του G7 να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης κατά την επικείμενη συνάντησή τους στο Τόκιο. Αν και δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής απαισιοδοξίας, εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται άμεση κινητοποίηση και λήψη αναγκαίων μέτρων.
Το ίδιο και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι «το διεθνές οικονομικό κλίμα είναι ασθενέστερο», όμως αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί αιτία απαισιοδοξίας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Υπογράμμισε επίσης την επιθυμία της για ενίσχυση της διαφάνειας στις χρηματοοικονομικές αγορές, λέγοντας ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους της αυριανής συνάντησής της με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, υπογράμμισε ότι η διεθνής πιστωτική κρίση έχει στοιχίσει στο τραπεζικό σύστημα διαγραφές ενεργητικού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και σίγουρα η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου IMF or "International Monetary Fund" , Ντομινίκ-Στρος Καν, θεωρεί ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής μόνοι τους δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα συνεχιζόμενα προβλήματα και ότι η δημοσιονομική πολιτική θεωρείται και αυτή σημαντική.
Ορισμένοι δε διέκριναν τη ροπή του επικεφαλής του ΔΝΤ προς χαλαρότερες δημοσιονομικές πολιτικές, θέση που υιοθετήθηκε και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που έχουν ακολουθήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική την τελευταία διετία, έχουν περιθώρια χαλάρωσης όσο η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανγκελ Γκουρία, ο οποίος τόνισε ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να προβληματιστεί από αυτά που διαβλέπει η Fed, στην περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διακρίνει περαιτέρω επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, είπε, τότε ίσως μειώσει εκ νέου τα επιτόκιά της.
Η δήλωση του επικεφαλής της Merrill Lynch Τζον Τέιν, ήταν από τις πιο απαισιόδοξες, καθώς είπε ότι αναμένει περισσότερα προβλήματα για την αμερικανική οικονομία, αφού ήδη τα προβλήματα της πιστωτικής κρίσης έχουν μεταφερθεί και στον καταναλωτικό τομέα και οι αγορές κεφαλαίου δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην ομαλότητα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ως προς τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του τραπεζικού τομέα.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί για την ΕΚΤ
Ενώ ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προειδοποιεί ότι παρά τους σταθερούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, υπάρχουν κίνδυνοι άμεσα συνδεδεμένοι με τη διεθνή κατάσταση, πολιτικοί φαίνεται να έχουν διαφορετική θέση ως προς τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Αλφρεντ Γκούνσεμπαουερ, πιστεύει ότι μία μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έστελνε λάθος μήνυμα στους επενδυτές και καταναλωτές, αφού η οικονομική ανάπτυξη παραμένει σταθερή. «Ο,τι είναι σωστό στις ΗΠΑ μπορεί να είναι λάθος για την Ευρώπη, επειδή η κατάσταση είναι διαφορετική. Μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό», είπε χαρακτηριστικά από το Νταβός.
Από την άλλη, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τον Τρισέ να υποκύψει στις αυξανόμενες εκκλήσεις για περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης όταν θα λάβει αποφάσεις για τη διαμόρφωση των επιτοκίων.
«Μαζί με την ευθύνη για σταθερότητα των τιμών, πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και από τα σχόλια ολόκληρης της Ευρώπης, όχι μόνο της Γαλλίας, για την οικονομική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά. Συμφώνησε ωστόσο με τον Αυστριακό Καγκελάριο ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αντεπεξέλθει επιτυχώς στο ισχυρό ευρώ.