Στην Ευρώπη επενδύθηκαν 43 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα αιολικά πάρκα το 2020, το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο ποσό που καταγράφεται και ισούται με 20GW ισχύος, σύμφωνα με την WindEurope. Αυτό αυξάνεται περίπου στο 70% το 2019, με 17 δισ. Ευρώ για την χερααία αιολική ενέργεια, καλύπτοντας 13GW νέας ισχύος και 26 δισ. Ευρώ για υπεράκτια αιολική ενέργεια, καλύπτοντας 7GW νέας ισχύος.

Μεγάλα έργα αύξησαν τους υπεράκτιους αριθμούς, συμπεριλαμβανομένης του Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης όταν ολοκληρωθεί και το Hollandse Kust Zuid στις Κάτω Χώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευε τα 13 δισ. Ευρώ από τις συνολικές επενδύσεις των 43 δισ. Ευρώ. Η Ολλανδία ήταν επόμενη με 8 δισ. Ευρώ, μετά η Γαλλία (6,5 δισ. Ευρώ) και η Γερμανία (4,3 δισ. Ευρώ).

Η Γερμανία και η Γαλλία επένδυσαν τα περισσότερα σε χερσαία πάρκα. Η Γαλλία χρηματοδότησε επίσης το δεύτερο και τρίτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της. Η Τουρκία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής με 1,6 δισ. Ευρώ και η Πολωνία 6η με 1,6 δισ. Ευρώ.

Μια άλλη σημαντική τάση είναι ο αυξανόμενος ρόλος των εταιρικών συμφωνιών αγοράς ανανεώσιμης ενέργειας (PPA) για τη στήριξη της χρηματοδότησης των αιολικών πάρκων.

Οι εταιρικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας επιθυμούν όλο και περισσότερο να τροφοδοτούνται απευθείας από αιολικά πάρκα. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν 24 νέες συμβάσεις παροχής αιολικής ενέργειας που καλύπτουν πάνω από 2GW ισχύος, υπογεγραμμένες σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένων χημικών, φαρμακευτικών προϊόντων, τηλεπικοινωνιών.