Νέα Έρευνα: Η Αποθήκευση Ενέργειας με Μπαταρίες πιο Οικονομική από ό, τι τα Εργοστάσια με Καύσιμο Αέριο

Νέα Έρευνα: Η Αποθήκευση Ενέργειας με Μπαταρίες πιο Οικονομική από ό, τι τα Εργοστάσια με Καύσιμο Αέριο
energia.gr
Τετ, 14 Απριλίου 2021 - 09:30

Οι μεγάλες μπαταρίες έχουν αναδειχθεί πλέον ως ο πιο αποτελεσματικός πάροχος ενέργειας σε ώρες αιχμής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπερνώντας τις γεννήτριες φυσικού αερίου σε κόστος και αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το Australia Clean Energy Council. Οι γεννήτριες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας πρόσθετες παροχές ισχύος σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν η ζήτηση αυξάνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Παραδοσιακά, αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται από γεννήτριες αερίου ανοιχτού κύκλου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε λιγότερο από 15 λεπτά. Ωστόσο, αυτές οι γεννήτριες είναι γενικά δαπανηρές στη λειτουργία τους, παραμένουν αδρανείς για το μεγαλύτερο μέρος του έτους και εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, όταν οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλές.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του Clean Energy Council, Kane Thornton, αναφέρει ότι η νέα ανάλυση δείχνει ότι οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών είναι πλέον ανταγωνιστικές ως πάροχοι ισχύος αιχμής, καθώς μπορούν να εισάγουν ισχύ στο δίκτυο σχεδόν αμέσως, και οι πτώσεις των τιμών της τεχνολογίας δείχνουν ότι οι μπαταρίες γίνονται η φθηνότερη επιλογή.

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Καθαρής Ενέργειας συνέκρινε το κόστος μιας νέας γεννήτριας με αέριο 250MW με εκείνο ενός έργου μεγάλης μπαταρίας 250MW, διαπιστώνοντας ότι η μπαταρία θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες κορυφής έως και 30% φθηνότερα, με βάση τις τρέχουσες τιμές τεχνολογίας.