Ο χαλκός από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς έχει ανεβάσει ταχύτητα, με την τιμή του να έχει αφήσει πίσω τα επίπεδα των 6.000 και 7.000 δολαρίων ο τόνος των προηγούμενων ετών και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Φεβρουάριο η τιμή του βασικού μετάλλου σκαρφάλωσε έως τα 10.190 δολάρια, κοντά σε υψηλό δεκαετίας. Έκτοτε η τιμή του κυμαίνεται στο εύρος των 8.500 με 9.300 δολαρίων, ενώ την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) έκλεισε στα 8.929,50 δολάρια, έπειτα από υποχώρηση 0,87%

Το θετικό αυτό μομέντουμ της αγοράς χαλκού πιθανόν να έχει κάνει τον κύκλο του, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, από τη στιγμή που οι ενδείξεις μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι.

Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από την Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση χαλκού στον κόσμο, καθώς η ζήτηση παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, στη διάρκεια της παραδοσιακά ισχυρής περιόδου βιομηχανικής κατανάλωσης, που είναι το β’ τρίμηνο κάθε έτους.

Εν μέσω φόβων για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Κίνας, με το δολάριο το τελευταίο διάστημα να δείχνει τάσεις σταθεροποίησης και τα εκ νέου lockdowns στην Ευρώπη, ήδη οι επενδυτές κλείνουν τις long θέσεις τους στον χαλκό, κάτι που αποτυπώνεται με την υποχώρηση της τιμής από τα υψηλά του Φεβρουαρίου.

Η Shanghai Dalu Futures, μια εταιρεία εμπορίας που κέρδισε περισσότερο από 1 δισ. δολάρια από τις long θέσεις σε χαλκό σε λίγες μόνο ημέρες τον Φεβρουάριο, μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχε μειώσει τις long θέσεις της συμβόλαια Απριλίου-Ιουλίου κατά 40% σε σχέση με αυτές στις 25 Φεβρουαρίου, όταν οι τιμή έφθασε κοντά στο υψηλό δεκαετίας.

Διπλάσια αποθέματα

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα του βασικού μετάλλου σχεδόν διπλασιάσθηκαν τον Μάρτιο στο LME, ενώ αυτά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σαγκάης βρέθηκαν κοντά σε υψηλό 7 μηνών.

«Δεν έχει νόημα να τοποθετούμαστε στον χαλκό αυτή την περίοδο, επειδή θεωρούμε ότι δεν θα μας οδηγήσει κάπου’, δηλώνει στο Reuters η Άννα Στάμπλουμ της εταιρείας εμπορίας εμπορευμάτων Marex Spectron. «Τα βραχυπρόθεσμα χρήματα έχουν ήδη εξαφανιστεί και έχουν μετακινηθεί προς τις επενδύσεις που μπορούν να αποφέρουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, όμως ουσιαστικά υπάρχουν ακόμη αρκετά κεφάλαια τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε long θέσεις, αποσκοπώντας σε κέρδη μακροπρόθεσμα» συμπληρώνει.

Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να θεωρούνται ακριβές για κάποιους μετέχοντες στην αγορά χαλκού.

«Οι παραγωγοί καλωδίων έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αύξηση της τιμής. Οι πελάτες τους δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν αυξήσεις στις τιμές ειδικότερα εν μέσω της πανδημίας, οι οποίες θα επιβαρύνουν το κόστος της παραγωγής τους», σημειώνει ο Χε Τιανίου, αναλυτής στη CRU, προσθέτοντας ότι οι κατασκευαστές καλωδίων ενδέχεται να αναβάλουν τις αγορές τους μέχρι τα μέσα Απριλίου.

«Προβλέπουμε σημαντική αύξηση της προσφοράς χαλκού τόσο από τα ορυχεία όσο και από τις μονάδες επεξεργασίας το 2021», αναφέρει η Αουρέλια Μπριτς, επικεφαλής εμπορευμάτων στη Fitch Solutions. Η Britsch αναμένει αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ, το Περού, τον Παναμά, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ινδονησία.

Στροφή στα θραύσματα

Με τις τιμές να έχουν φθάσει στα ύψη, πολλοί ήταν εκείνοι που στράφηκαν στα θραύσματα του χαλκού, που είναι σχετικά φθηνότερα από το βασικό μέταλλο.

«Το φαινόμενο της υποκατάστασης του μετάλλου με τα θραύσματα είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ζήτησης εξευγενισμένου χαλκού στην Κίνα φέτος, σε σχέση με την αύξησή της το 2020», δήλωσε ο αναλυτής της Wood Mackenzie, Λίου Ζιφέι.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι.

«Η πολυάσχολη περίοδος όπως είναι το β’ τρίμηνο με τα κλιματιστικά να δουλεύουν πολλές ώρες, θα διατηρήσει τις τιμές σε υψηλό επίπεδο. Κατά το γ’ και δ’ τρίμηνο, οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν ξανά εάν επιταχυνθεί η κατανάλωση στις δυτικές χώρες», υποστηρίζει στο Reuters ένας έμπορος χαλκού με έδρα στην Κίνα.

Απεναντίας οι κατασκευαστές σωλήνων αποκομίζουν έσοδα από τα σταθερά τέλη της επεξεργασίας του βασικού μετάλλου, με το αυξανόμενο κόστος να μεταβιβάζεται στους καταναλωτές, όπως αναφέρει ένας κατασκευαστής σωλήνων.

«Οι τιμές πώλησης των μονάδων κλιματισμού αυξήθηκαν, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του κόστους των πρώτων υλών. Δεν νομίζω ότι η τιμή του χαλκού θα υποχωρήσει πάρα πολύ», αναφέρει ο κατασκευαστής σωλήνων, επισημαίνοντας την άφθονη προσφορά κεφαλαίων από τα κυβερνητικά κίνητρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεταξύ, η ζήτηση στην Κίνα από τους κλάδους ηλεκτρικών συσκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι καλύτερη από το αναμενόμενο και η ζήτηση από τον κατασκευαστικό κλάδο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτιμάται ότι θα είναι σταθερή για τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρει ο Λίου Ζιφέι της Wood Mackenzie.

Οι επενδυτές

Ωστόσο, καθώς η ισχυρή ζήτηση της Κίνας φαίνεται να καθυστερεί, καθίσταται δαπανηρό για τους επενδυτές με long θέσεις στον χαλκό να συνεχίζουν να διατηρούν τις θέσεις αυτές.

Οι πιο λογικοί πιστεύουν ότι η τιμή του βασικού μετάλλου θα πρέπει να κυμαίνεται πιο κοντά στο εύρος των 6.000 με 7.000 δολαρίων, ενώ οι κερδοσκόποι προσδοκούν για μια τιμή κοντά στα 10.000 δολάρια ο τόνος, αναφέρει ο Νιλ Γουέλς, της Britannia Global Markets, προβλέποντας ότι η τιμή θα υποχωρήσει περαιτέρω με την επόμενη στήριξη στα 8.670 δολάρια ο τόνος. «Βασικά εξαρτάται από το ποιος θα καταφέρει να αντέξει, οι λογικοί επενδυτές ή οι κερδοσκόποι», καταλήγει.


(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")