Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις αρχές της εβδομάδας (6/4) στην Τρίπολη της Λιβύης υπήρξε μεστή συμβολισμών και ήρθε να επιβεβαιώσει την εμπλοκή μας στο φλέγον γεωπολιτικό πεδίο της Μεσογείου. Αν και η επικρατούσα σήμερα κατάσταση στην Τρίπολη δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα Ελληνικά συμφέροντα, η επίσκεψη κρίθηκε από το Μαξίμου ότι ήτο επιβεβλημένη προκειμένου ως χώρα να συμμετέχουμε στις υπό εξέλιξη ραγδαίες πολιτικο-οικονομικές διεργασίες της ευρύτερης περιοχής. 

Επιπλέον, υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, ήτο και μια προσπάθεια "ελέγχου της ζημίας" (damage control) που προεκλίθη από την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, μετά τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας τον Νοέμβριο 2019.

Η αναδειχθείσα, μετά την ανακωχή του περασμένου Οκτωβρίου, μεταβατική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά-μετά την επικράτηση της φίλο τουρκικής πτέρυγας και την στρατιωτική ήττα του εκ δυτικής Λιβύης ορμώμενου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ -δεν διάκειται ασφαλώς φιλικά υπέρ της Ελλάδας (που είχε υποστηρίξει τον Χαφτάρ) αλλά και δεν μπορεί να την αγνοήσει αφού εκπροσωπεί έναν από τους βασικούς παίκτες της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Καθώς μάλιστα η πλούσια αυτή σε υδρογονάνθρακες χώρα της Βορείου  Αφρικής θα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της και να επανέλθει στο διεθνές γίγνεσθαι, μετά από έναν καταστρεπτικό πολυετή εμφύλιο πόλεμο μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011, η Ελλάδα μπορεί να την υποστηρίξει ποικιλοτρόπως.

Παραδοσιακά η Ελλάδα διατηρούσε στενές σχέσεις με την Λιβύη με την οποία και είχε αναπτύξει εκτενή οικονομική και εμπορική συνεργασία από την δεκαετία του 1960 και εντεύθεν. Με τα ελληνικά διυλιστήρια να αποτελούν βασικούς πελάτες του αρίστης ποιότητας "ελαφρού" αργού Λιβυκού πετρελαίου και τα ελληνικά δεξαμενόπλοια να το μεταφέρουν ανά την υδρόγειο. Να υπενθυμίσουμε ότι η Λιβύη είναι πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέχοντας αποθέματα 48,4 δισεκ. βαρ. πετρελαίου (2,8% των παγκόσμιων αποθεμάτων) και 1,4 τρισεκ. κυβ. μέτρα αερίου (0,7% των παγκόσμιων αποθεμάτων). Ενώ επί καθεστώτος Καντάφι η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης είχε την περίοδο 2008-2010 σταθεροποιηθεί στα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά την πτώση και τα εμφυλιακά χρόνια που ακολούθησαν αυτή επλήγη φθάνοντας σε χαμηλά επίπεδα της τάξης των 400.000 βαρ./ημέρα. Σήμερα, μετά την ειρήνευση και την σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών σε αγωγούς, αποθηκευτικούς χώρους και εξαγωγικά τέρμιναλ, η παραγωγή έχει ανακάμψει και κινείται πλέον στα επίπεδα των 1,2- 1,3 εκατ. βαρ/ημέρα με πολύ θετικές προοπτικές για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών να επενδύσουν στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας. Ενώ σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανεκμετάλλευτο το σημαντικό δυναμικό της Λιβύης σε φυσικό αέριο.

Το θέμα που καίει την Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν είναι άλλο από το παράνομο Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου 2019 καθώς δια αυτού Τουρκία και Λιβύη έχουν σφετεριστεί σε ιδιαίτερα μεγάλη έκταση την Ελληνική ΑΟΖ θέτοντας υπό άμεση αμφισβήτηση τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νότια της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου μέχρι το Καστελλόριζο. Οι δε πρωτοβουλίες και συμφωνίες οριοθέτησης που επετεύχθησαν από ελληνικής πλευράς έκτοτε (βλέπε οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και μερική οριοθέτηση με Αίγυπτο) ουδόλως ακύρωσαν την εν λόγω συμφωνία ούτε απέτρεψαν την Τουρκία από την διενέργεια σεισμικών ερευνών εντός της εν δυνάμει Ελληνικής ΑΟΖ τους τελευταίους 12 και πλέον μήνες.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η Τρίπολη επί σειρά ετών κώφευε προκλητικά στις επανειλημμένες προσκλήσεις της Αθήνας για διαπραγμάτευση και διευθέτηση των μεταξύ των εξωτερικών ορίων ΑΟΖ και άρα οι ευθύνες της Τρίπολης είναι εξ ίσου μεγάλες στην σύναψη του παράνομου μνημονίου όπως και της Άγκυρας. Με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά να έχει δηλώσει ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ισχύος του Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου και τους Κυρ. Μητσοτάκη  και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια να μην τρέφουν αυταπάτες περί δυνατότητας ανάκλησης του παράνομου μνημονίου από την σημερινή Λιβυκή κυβέρνηση, εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί η επίσκεψη έπρεπε να πραγματοποιηθεί την δεδομένη χρονική στιγμή.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι με την ανοικτή εχθρότητα που εκφράζουν πολλά μέλη της Λιβυκής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδος όχι μόνο δεν θα έπρεπε να προστρέχουμε ως ικέτες στην Τρίπολη αλλά απεναντίας θα έπρεπε να σκληρύνουμε την στάση μας διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει σαφής και αμετάκλητη ακύρωση του παράνομου (βάσει του διεθνούς δικαίου) μνημονίου από την Λιβυκή κυβέρνηση και μετά η Ελλάδα να προχωρήσει στην σύναψη διπλωματικών σχέσεων και την βελτίωση του μεταξύ μας κλίματος γενικότερα. 

Η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, ακολουθώντας κατά παράδοση μια κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας, που όμως συμπαρασύρει όλες της τις ενέργειες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, επέλεξε για μια ακόμα φορά την οδό της "ευγενούς" διπλωματίας εκτιμώντας ότι τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από το να γίνει συνομιλητής, έστω με την "εχθρική" Τρίπολη, θα είναι απείρως μεγαλύτερα παρά να απέχει εντελώς από τις οποίες διεργασίες. Η ιστορία και η πείρα όμως διδάσκουν ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις τέτοιου είδους προσεγγίσεις φέρνουν αποτελέσματα και το μόνο που επιτυγχάνουν  είναι να αποδυναμώνουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να δρουν αρνητικά για την εθνική της ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.