Η γαλλική Total υπέγραψε συμφωνία με το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ για την ανάπτυξη πολλών ενεργειακών έργων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού ισχύος 1GW. Η συμφωνία ολοκληρώθηκεκαι τα σχέδια για τα τεχνικά και τα εμπορικά έργα θα υποβληθούν τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών του Ιράκ για τελική έγκριση.

Τα μνημόνια θα δουν το Total να προχωρά με τέσσερα μεγάλα ενεργειακά έργα στη χώρα. Ενώ οι μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου καταλαμβάνουν την πλειονότητα των εργασιών, έως και 1GW ηλιακής ενέργειας, που κατανέμονται σε έργα σε κεντρικά και νότια διοικητικά μέρη της χώρας, θα συνεχιστούν βάσει της συμφωνίας.

Οι αρχές της συμφωνίας σχετικά με τα ηλιακά έργα υπογράφηκαν από την Total και τον Υπουργό Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ιράκ, Majid Mahdi Hantoush.
Ενώ δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα έργα, το Ιράκ καταρτίζει επί του παρόντος σχέδια υποβολής προσφορών για περίπου 700MW ηλιακής ισχύος, μια δημοπρασία που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα. 

Το Ιράκ φιλοδοξεί να έχει εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ 10GW έως το 2030, προκειμένου να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και την εξάρτησή του από γεννήτριες ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα στη χώρα.