Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση Καλεί την Κομισιόν να Συμπεριλάβει την Πυρηνική Ενέργεια σε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης

Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση Καλεί την Κομισιόν να Συμπεριλάβει την Πυρηνική Ενέργεια σε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης
energia.gr
Τρι, 30 Μαρτίου 2021 - 09:11

Αντιδρώντας στα πορίσματα της επιστημονικής αξιολόγησης του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC) [1] σχετικά με το κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια πληροί το κριτήριο της «μη σημαντικής βλάβης» ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Αειφόρου Χρηματοδότησης, η Δρ Sama Bilbao y León, Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης,

δήλωσε: «Η έκθεση του JRC είναι σαφής στα συμπεράσματά της. Δεν υπάρχουν επιστημονικά επιχειρήματα που να υποστηρίζουν τον αποκλεισμό της πυρηνικής ενέργειας από την Αειφόρο Χρηματοδότηση. "

Το JRC, το οποίο παρέχει ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές και υποστήριξη στην πολιτική της ΕΕ, ανέθεσε στην Επιτροπή το 2020 να αξιολογήσει εάν η πυρηνική ενέργεια είναι πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και συνεπώς θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην χρηματοδότηση. Η έκθεση διέρρευσε στον Τύπο την Παρασκευή.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν, η Δρ Μπιλμπάο γιε Λεόν σχολίασε:

«Είναι υψίστης σημασίας τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που χρησιμοποιούνται από την Αειφόρο Χρηματοδότηση να βασίζονται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, να είναι τεχνολογικά ουδέτερα και να εφαρμόζονται με συνέπεια σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Η έκθεση του JRC πρέπει να επανεξεταστεί με τον επείγοντα χαρακτήρα των δύο ομάδων εμπειρογνωμόνων που υπάρχουν. Εν τω μεταξύ, καλούμε την Επιτροπή να μην καθυστερήσει στον καθορισμό της διαδικασίας και του χρονοδιαγράμματος για την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο πρόγραμμα Χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας. Αντιμετωπίζουμε τη διπλή πρόκληση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία και την κλιματική αλλαγή. Αφιερώθηκε αρκετός χρόνος για αναβολές. Η πυρηνική ενέργεια, η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ, έχει ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την παροχή αξιόπιστης οικονομικά βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας 24 ώρες την εβδομάδα τα τελευταία 40+ χρόνια, και θα είναι επίσης κρίσιμη η συμβολή της για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης ενέργειας για το αύριο."

[1] Το JRC έχει υιοθετήσει μια αυστηρή επιστημονική προσέγγιση σε αυτήν την έκθεση, πραγματοποιώντας μια πλήρη αξιολόγηση κύκλου ζωής (LCA) της πυρηνικής ενέργειας χρησιμοποιώντας τα διεθνή πρότυπα ISO 14040 και ISO 14044 LCA, συγκρίνοντας τις επιπτώσεις του με εκείνες άλλων τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και Τέλος, εφαρμόζοντας τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 17 του κανονισμού ταξινόμησης.