Εξάλλου, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία, μέσω ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO που θα «τα αγοράσουν», περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πυρομαχικά.
Οι παραδόσεις θα γίνουν από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO, εξήγησε διαβεβαιώνοντας πως τα όπλα που θα στέλνει η χώρα του θα «πληρώνονται» και «αυτό θέλαμε». «Θα τους στείλουμε διάφορα πολύ εξελιγμένα στρατιωτικά είδη και θα τα πληρωθούμε στο 100%», είπε χαρακτηριστικά. Η παράδοση όπλων επομένως θ’ αποτελέσει μέρος μιας νέας συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με τον Τραμπ, θα περιλαμβάνει την πληρωμή από το ΝΑΤΟ μέρους των όπλων που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Στο μεταξύ για σήμερα, τη μέρα δηλαδή που έχει αναγγείλει πως θα κάνει «σημαντική ανακοίνωση για τη Ρωσία», προγραμματίζεται η συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του NATO Μαρκ Ρούτε. Υπενθυμίζεταότι την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε την αποστολή αμερικανικών αμυντικών όπλων στην Ουκρανία.
Γκράχαμ: «Σφυρί στη διάθεση του Τραμπ για να επιτεθεί στην οικονομία του Πούτιν» το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ενεργειακά προϊόντα ρωσικής προέλευσης, το οποίο συνυποστήριξαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϋ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, συντάχθηκε τον Απρίλιο, αλλά δεν έχει ακόμη προχωρήσει, επειδή δεν ήταν σαφές ότι ο Λευκός Οίκος θα το υποστήριζε. Σήμερα το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από 85 από τους 100 συνολικά γερουσιαστές.
Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι αντιρρήσεις σταδιακά εξανεμίζονται λόγω της άρνησης του Πούτιν να υποχωρήσει στις εκκλήσεις Τραμπ για εκεχειρία στην Ουκρανία, ενώ και Πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά να τού δοθεί ευελιξία στον τρόπο εφαρμογής ή άρσης τυχόν κυρώσεων. Ο Γκράχαμ δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή ότι «έρχεται ένα σημείο καμπής σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» και περιέγραψε το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις ως «ένα σφυρί στη διάθεση του Προέδρου Τραμπ για να επιτεθεί στην οικονομία του Πούτιν».
Οι κυρώσεις «φωτογραφίζουν» κυρίως χώρες των BRICS, όπως την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, οι οποίες αγοράζουν ενεργειακά προϊόντα από τη Ρωσία, παρέχοντας, έτσι, σημαντικούς πόρους στη Μόσχα και για τη συνέχιση του πολέμου αλλά και για να αντεπεξέλθει στις δυτικές κυρώσεις.
«Θα κυνηγήσουμε τους ανθρώπους που κρατούν τον Πούτιν σε λειτουργία και θα επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στην ίδια τη Ρωσία», δήλωσε ο Γκράχαμ στο CBS News, προσθέτοντας «αυτά είναι τα χρήματα που χρησιμοποίησε ο Πούτιν για να διεξαγάγει τον πόλεμο».
Επιπλέον, ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν υπαινιχθεί ότι οι ΗΠΑ, μαζί με Ευρωπαίους συμμάχους, θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμεύσει οι αμερικανικές αρχές. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε καταπίστευμα που θα μπορούσε να διατεθεί για χρήση από την Ουκρανία. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, θα ήταν πρωτοφανές, καθώς κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει πάρει ποτέ τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας μιας ξένης χώρας με την οποία οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε πόλεμο.