Συμφωνία Ιράκ - Total για Μεγάλη Επένδυση σε Πρότζεκτ Φυσικού Αερίου, Νερού και ΑΠΕ

Συμφωνία Ιράκ - Total για Μεγάλη Επένδυση σε Πρότζεκτ Φυσικού Αερίου, Νερού και ΑΠΕ
energia.gr
Δευ, 29 Μαρτίου 2021 - 18:26

Το Ιράκ υπέγραψε προσύμφωνο με τη γαλλική εταιρεία Total, που καλύπτει τέσσερα έργα που αφορούν το φυσικό αέριο, την ηλιακή ενέργεια και την επανεπεξεργασία θαλασσινού νερού, δήλωσε το υπουργείο πετρελαίου τη Δευτέρα.

Η Total θα πραγματοποιήσει επένδυση "πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων" και οι τέσσερις αρχικές συμφωνίες θα υποβληθούν στο υπουργικό συμβούλιο για τελική έγκριση, ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου, Ιχσάν Αμπούλ Τζαμπάρ. Το προσύμφωνο υπογράφηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Total, Πατρίκ Πουγιάν

 

Η Total θα κατασκευάσει μια εγκατάσταση για παραγωγή φυσικού αερίου σε πέντε πετρελαιοπηγές στον νότο, τις West Qurna 2, Majnoon, Artawi, Tuba και Luhais, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Αναμένεται να παράγει 300 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα (mcf/d) και να διπλασιάσει αυτό το ποσό μετά από μια δεύτερη φάση ανάπτυξης, ανέφερε.

Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Τα σχέδια ανάπτυξης του φυσικού αερίου του Ιράκ επικεντρώθηκαν εδώ και πολύ καιρό στην BGC, μια κοινoπραξία 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει τη Royal Dutch Shell, την κρατική εταιρεία South Gas Company και την ιαπωνική Mitsubishi.

Η Total θα αναλάβει επίσης ένα έργο θαλασσινού νερού, που είναι σε αναμονή εδώ και μια δεκαετία, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη πετρελαιοπηγών στον νότο που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Ιράκ.

Θα έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται 2,5 εκατομμύρια βαρέλια θαλασσινού νερού την ημέρα αρχικά. Αναμένεται να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι μειώσεις της παραγωγής από πηγές όπως οι Rumaila, West Qurna, Zubair και Majnoon.

H Total θα βοηθήσει επίσης στην αύξηση της παραγωγής από το πετρέλαιο στο Artawi σε 200.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από 60.000 bpd τώρα, ανέφερε η δήλωση.

Στο τέταρτο έργο η Total θα κατασκευάσει ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας 1.000 μεγαβάτ (MW) καθώς το Ιράκ φαίνεται διατεθειμένο να ενισχύσει το δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας.