«Ο Δρόμος προς την Απολιγνιτοποίηση» - Δείτε τα Video του Webinar του IENE

«Ο Δρόμος προς την Απολιγνιτοποίηση» - Δείτε τα Video του Webinar του IENE
energia.gr
Δευ, 29 Μαρτίου 2021 - 14:46

Δείτε τα video της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 με θέμα «Ο Δρόμος προς την Απολιγνιτοποίηση: Προβλήματα, Προκλήσεις και Ευκαιρίες». Το εξαιρετικά επίκαιρο webinar του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στόχο είχε την παρουσίαση των θέσεων 

της κυβέρνησης και του ολοκληρωμένου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αλλά και την προβολή των θέσεων και απόψεων των τοπικών κοινοτήτων προκειμένου να υποστηριχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα συμβάλει στην επίτευξη των μεγαλεπήβολων στόχων της επιχειρούμενης μεγάλης στρατηγικής στροφής της χώρας μακριά από τον λιγνίτη.

Η πρώτη συνεδρία του webinar ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή και συνεχίστηκε με την ομιλία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων για την απολιγνιτοποίηση, μίλησε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην πορεία αυτή, ενώ τόνισε ότι το όλο project έχει την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο στόχος είναι να εφαρμόσουμε ένα διαφοροποιημένο, ισορροπημένο, βιώσιμο και παραγωγικό μοντέλο, όπου  όλοι οι τομείς θα δουλέψουν ταυτόχρονα. Αυτό ακριβώς κάνει το Master Plan. Θέτει πέντε αναπτυξιακούς άξονες για τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου απολύτως συμβατούς με τους πέντε στόχους πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε η κ. Σδούκου. «Το Σχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση που μπαίνει πλέον για τα καλά σε φάση υλοποίησης, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Παρακολουθήστε το video της 1ης συνεδρίας:

Σημαντική ήταν, ακόμη, η ομιλία του Κωστή Μουσουρούλη, Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας παρουσιάζοντας το «Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών», που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή της ΣΔΑΜ. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε η ομιλία του Κωνσταντίνου Μαύρου, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπου ανέπτυξε τα σχέδια της εταιρείας του για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές.

Η συνεδρία συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις του Βουλευτή Κοζάνης με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργου Αμανατίδη και της Βουλευτού Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους ομιλητές της συνεδρίας υπό το συντονισμό του Προέδρου του ΙΕΝΕ κ. Σταμπολή.

Κατά τη δεύτερη συνεδρία του webinar του ΙΕΝΕ, με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Θεοφύλακτο, Πρόεδρο της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Ινστιτούτου, τον λόγο έλαβαν οι δήμαρχοι των λιγνιτικών δήμων, κκ. Παναγιώτης Πλακεντάς, (Δήμος Εορδαίας), Λάζαρος Μαλούτας (Δήμος Κοζάνης), Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος (Δήμος Μεγαλόπολης), οι οποίοι ανέλυσαν τα προβλήματα που προκαλεί στις περιοχές τους η επιχειρούμενη ραγδαία απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας και το πώς βλέπουν τις υποσχέσεις για επενδύσεις και «δίκαιη μετάβαση»

Παρακολουθήστε το video της 2ης συνεδρίας:

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τρίτη συνεδρία, με συντονιστή δημοσιογράφο του Capital.gr κ. Χάρη Φλουδόπουλο, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της αγοράς με βαθιά γνώση και κορυφαία εξειδίκευση επί του αντικειμένου και συγκεκριμένα οι:

  • κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ
    • κ. Γιώργος Αδαμίδης, Πρόεδρος, ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
    • κ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας, Elpedison & Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ
    • Δρ. Θάνος Ρίζος, Συντονιστής Διευθυντής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Θεμάτων, ΔΕΔΑ
    • καθ. Εμμανουήλ Κακαράς, SVP Mitsubishi Power Europe, Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
    • Δρ. Γιάννης Μπασιάς, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος & Τέως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΔΕΥ
    • κ. Κωνσταντίνος Μεσσήνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΜΕΤΕ ΑΕ

Παρακολουθήστε το video της 3ης συνεδρίας: