Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν σήμερα, αλλά υποχωρούν 8% στην εβδομάδα, μετά τις μεγάλες πωλήσεις χθες το βράδυ, καθώς ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη οδήγησε σε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και ψαλίδισε τις προσδοκίες για άμεση ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων

Η τιμή του μπρεντ και του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν σήμερα στα 63,51 και 59,67 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

Αναλυτές ανέφεραν ότι η αγορά ανησυχεί περισσότερο σχετικά με τις προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων καθώς επιβάλλονται νέα lockdowns και προγράμματα εμβολιασμών αναστέλλονται.

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά 7% χθες, υποχωρώντας για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες επέβαλαν ξανά lockdown και τα προγράμματα εμβολιασμών επιβραδύνθηκαν λόγω προβλημάτων διανομής και ανησυχιών για ενδεχόμενες παρενέργειες.

Αν και η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες ανήγγειλαν την επανέναρξη των εμβολιασμών μετά την ανακοίνωση της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής (ΕΜΑ) ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές, η διακοπή του προγράμματος καθιστά δυσκολότερη την υπέρβαση της αντίστασης που υπάρχει για τα εμβόλια σε μερίδα του πληθυσμού.

Η Βρετανία θα αναγκαστεί να επιβραδύνει την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματός της τον επόμενο μήνα λόγω καθυστερήσεων στην προσφορά.

Πολλές περιοχές της Γαλλίας τίθενται από σήμερα σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων. «Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση πετρελαίου στην Ευρώπη και θα πλήξει έτσι κάπως τις τιμές» δήλωσε αναλυτής της OANDA.