επισημαίνει, παράλληλα, ότι, σύμφωνα με Ευρωπαίους και Αμερικανούς διπλωμάτες, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον νέο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, έχει παροτρύνει τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, τη στιγμή που η χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, «εμφανίζεται πρόθυμη για συμβιβασμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν προτείνει το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιού για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης» της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα [«αμφισβητούμενα ύδατα» τα χαρακτηρίζει το δημοσίευμα του Reuters], αν και δεν εξειδικεύτηκε σε ποια άτομα θα επιβληθούν αυτές.
Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να σκεφθεί την πιθανότητα αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων σε μια σύνοδο κορυφής στις 25-26 Μαρτίου, μετά από μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε δημόσια την ελπίδα του ότι οι διαμαρτυρίες στη Γαλλία θα ανατρέψουν τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η διπλωματική «επίθεση» από την Άγκυρα φέτος έχει αποφέρει καρπούς, καθώς ο Ερντογάν εκπέμπει έναν «πιο εποικοδομητικός τόνο» , ενώ υπάρχει και «η υποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση» αλλά «και οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ των παλαιών εχθρών της Τουρκίας και της Ελλάδας μετά από πέντε χρόνια που βοήθησαν στην αλλαγή της διάθεσης».
«Οι διαδικασίες για πρόσθετες μαύρες λίστες Τούρκων αξιωματούχων έχουν σταματήσει και δεν μιλάμε πλέον για οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Ένας δεύτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε, μάλιστα, ότι το έργο «δεν ξεκίνησε ποτέ», ενώ ένας τρίτος είπε ότι «δίνεται προτεραιότητα στη διπλωματική πορεία».
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2020, σε «μαύρη λίστα» κυρώσεων της ΕΕ μπήκαν τα ονόματα δύο στελεχών της TPAO, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της, Μεχμέτ Φερρούχ Ακαλίν. Τέταρτος Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλείται το πρακτορείο ανέφερε ότι η ΕΕ επρόκειτο να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του TPAO, Μελίχ Χαν Μπιλίν, ενδεχόμενο που, όμως, πλέον, απομακρύνεται.