Ιταλία: Κοινοπραξία Eni και CDP για Επενδύσεις Ανω των 800 εκατ. Ευρώ στον Τομέα των ΑΠΕ έως το 2025

Ιταλία: Κοινοπραξία  Eni και CDP  για Επενδύσεις Ανω των 800 εκατ. Ευρώ στον Τομέα των ΑΠΕ έως το 2025
energia.gr
Τρι, 16 Μαρτίου 2021 - 13:49

Ο όμιλος πετρελαίου Eni και ο ιταλικός κρατικός φορέας δανείων Cassa Depositi e Prestiti (CDP) δημιούργησαν μια κοινοπραξία (JV) που θα επενδύσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ιταλίας έως το 2025. Η GreenIT, η οποία ανήκει κατά 51% στην Eni και 49% στην CDP Equity, θα παράγει ενέργεια κυρίως από φωτοβολταϊκά και αιολικά εργοστάσια, με στόχο την επίτευξη 1GW εγκατεστημένης ισχύος στην Ιταλία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ΚΕ θα αναπτύξει, θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιουσιακά στοιχεία ιδιοκτησίας που ανήκουν στο CDP, σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που έχουν φτάσει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, καθώς και σε χώρους πρασίνου.

Η Eni και η CDP δήλωσαν ότι η συνεργασία είναι σύμφωνη με τους στόχους που θέτει το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος της Ιταλίας το 2030 (PNIEC), το οποίο ζητά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύψουν το 55% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μέχρι τότε, αναμένεται ότι η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια θα γίνει η κύρια πηγή παραγωγής καθαρής ενέργειας της χώρας, με εγκατεστημένη ισχύ 52GW, ακολουθούμενη από αιολική ενέργεια στα 20,2GW και υδροηλεκτρική ενέργεια στα 19,2GW.

Ο Giuseppe Ricci, γενικός διευθυντής της επιχείρησης Energy Evolution της Eni, δήλωσε ότι η JV συμβάλλει στην «μετατροπή» του μεγάλου πετρελαίου προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Χάρη στη συνεργασία με την Cassa Depositi e Prestiti, η δέσμευσή μας για την απαλλαγή από τον άνθρακα γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένη: για την επίτευξη των στόχων της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα σύστημα σε επίπεδο χώρας και να συγκεντρωθούν ευκαιρίες επενδύσεων και τεχνογνωσίας "

Η Eni ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για την ανάπτυξη 55GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο 5GW έως το 2025. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, είχε μόλις 200MW εγκατεστημένης χωρητικότητας καθαρής ενέργειας το 2019.