Τα πλωτά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας αναπτύσσονται για χρήση σε περιοχές που θέλουν να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά με περιορισμούς στη διαθέσιμη γη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ηλιακά και αιολικά πάρκα ή για χερσαία αποθήκευση ενέργειας. Η Νοτιοανατολική Ασία είναι μια περιοχή έτοιμη να χρησιμοποιήσει τέτοιες εγκαταστάσεις.

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä ανακοίνωσε προχθες ότι θα παραδώσει ένα ευέλικτο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (ESS) με πλωτή φορτηγίδα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει έναν φορέα εκμετάλλευσης στις Φιλιππίνες να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του δικτύου.

Τα νέα της Τρίτης έρχονται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της Αρχής Αγοράς Ενέργειας της Σιγκαπούρης (EMA) και της Keppel Offshore & Marine. Η συνεργασία τους ερευνά την ανάπτυξη του πρώτου ESS της Σιγκαπούρης. Οι δύο ομάδες έχουν εργαστεί σε σχέδια ενεργειακών λύσεων για τον θαλάσσιο τομέα και δήλωσαν ότι οι τεχνολογίες τους μπορούν να αποτελέσουν μέρος του μέλλοντος για ηλεκτρικά και υβριδικά πλοία.

Η Wärtsilä την Τρίτη ανακοίνωσε ότι έλαβε ένα συνδυαστικό συμβόλαιο που θα ενσωματώσει τόσο ένα φορτηγό ESS όσο και μια υπάρχουσα θερμοηλεκτρική φορτηγίδα από την Therma Marine Inc. (TMI), θυγατρική της Aboitiz Power Corp., υπηρεσίες διανομής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ESS 54-MW / 32-MWh παραδίδεται από τη Wärtsilä σε τεχνική βάση, προμήθεια και κατασκευή.

Η φορτηγίδα Wärtsilä θα τοποθετηθεί δίπλα στη φορτηγίδα θερμικής ισχύος της TMI για την παροχή συνολικής χωρητικότητας 100 MW για την πόλη του Μακάο στην επαρχία Davao de Oro. Ο Wärtsilä σε δελτίο τύπου την Τρίτη δήλωσε ότι το έργο θα αντιμετωπιστεί σε γρήγορη βάση, με την παράδοση να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα είναι η πρώτη ανάπτυξη μιας λύσης αποθήκευσης κινητής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η Wärtsilä επί του παρόντος διαθέτει 26 εγκαταστάσεις αυτού του τύπου παγκοσμίως, με συνολική ισχύ 1.500 MW. Η εταιρεία τόνισε ότι η τεχνολογία «επιτρέπει τη γρήγορη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές με περιορισμένη υποδομή και είναι ένα κινητό περιουσιακό στοιχείο, επιτρέποντας τη μετεγκατάσταση ή το εμπόριο»