Η Πολωνία σχεδιάζει να επενδύσει 797 εκατομμύρια ευρώ για να αναπτύξει την παραγωγή και τη διανομή υδρογόνου, χρησιμοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιταχύνει τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τις μελέτες που αφορούν ένα σχέδιο για την αξιοποίηση 58,1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια της ΕΕ για να βοηθήσει την ανάκαμψη από την πανδημία. Το πρόγραμμα τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ της Ένωσης επικεντρώνεται στη στρατηγική για την Πράσινη Συμφωνία, με περισσότερο από το ένα τρίτο της χρηματοδότησης να προωθείται για έργα που σχετίζονται με το κλίμα. Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα στην Πολωνία, ο οποίος εξαρτάται από τον άνθρακα για περισσότερο από το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι από τις κορυφαίες προκλήσεις που εντοπίζονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Η αναθεώρηση θα είναι «εξαιρετικά δαπανηρή», αλλά μακροπρόθεσμα οι πράσινες τεχνολογίες μπορεί να γίνουν η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βαρσοβίας.

«Η πράσινη μετάβαση θα είναι μια ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την ανάπτυξη των πολωνικών εταιρειών», ανέφερεται σε σχέδιο, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση δημόσιας διαβούλευσης.

Το υδρογόνο ενισχύει την πολιτική ατζέντα της ΕΕ ως απαραίτητο στοιχείο της προσπάθειας για κλιματική ουδετερότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αυξήσει έξι φορές την ποσότητα υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2024.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Πολωνίας PKN Orlen SA, η οποία ήδη κατασκευάζει έναν κόμβο υδρογόνου στην κεντρική Πολωνία, σχεδιάζει να δαπανήσει 25 δισεκατομμύρια ζλότι (5,5 δισ. ευρώ) έως το 2030 για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από 20%.