Η ολοένα αυξανόμενη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας απαιτεί τη σταδιακή εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, που συμάλει στη σταθεροποίηση του συστήματος και εξασφαλίζει συνθήκες συνεχούς προμήθειας ηλεκτρισμού ανεξαρτήτως συνθηκών. Ήδη εκδηλώνεται υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για μια θέση στην αφετηρία για την κούρσα του ανταγωνισμού που κορυφώνεται χρόνο με το χρόνο και αφορά σε επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί ήδη το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα υποστηρίξει τις εταιρικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση και το οποίο, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός,  Κώστας Σκρέκας, θα κατατεθεί προς ψήφιση το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να επικυρώσει με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με την Sunlight, εταιρεία του Ομίλου Olympia, προκειμένου να συνεργαστούν στη δημιουργία και διαχείριση ενός πιλοτικού σταθμού κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας. Η πιλοτική αυτή μονάδα μπαταριών θα εγκατασταθεί στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στην Θήβα και θα διαθέτει συνολική ισχύ 20 μεγαβάτ και θα είναι χωρητικότητας 20 μεγαβατωρών.

Η επιλογή της Θήβας έγινε επειδή η περιοχή της Βοιωτίας διαθέτει υψηλό δυναμικό μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ενώ αναμένεται να προστεθούν νέες μονάδες κατά τα επόμενα χρόνια.

Το έργο περιλαμβάνεται στο νέο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2022-2031, που έχει ήδη υποβληθεί για έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σημειώνεται ότι το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, περιλαμβάνει τη ραγδαία διείσδυση των Ανσνεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα, κάτι που προϋποθέτει μια εκ βάθρων αναθεώρηση του τρόπου διαχείρισης του συστήματος. Καθώς λοιπόν, οι ΑΠΕ θεωρούνται διαλείπουσα πηγή ενέργειας, είναι αναγκαία η προώθηση λύσεων αποθήκευσης και αποτελεσματικότητας των μονάδων. Τη συνεργασία με την Sunlight είχε, προαναγγείλει με πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλο του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης.

Όσον αφορά στην Sunlight, που δραστηριοποιείται, διεθνώς, σε καινοτόμες και «πράσινες» λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, τις τελευταίες δεκαετίες, επενδύει σταθερά στην έρευνα και ανάπτυξη εξελιγμένων μπαταριών λιθίου, με στόχο να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στον κλάδο. Μάλιστα προτίθεται να δημιουργήσει νέο κέντρο R&D στην περιοχή της πρωτεύουσας συνολικής επένδυσης άνω των 105 εκατ. ευρώ.