ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Δυναμική Είσοδος στην Αποθήκευση Ενέργειας με Αιτήσεις για Οκτώ Έργα Ισχύος 1 GW και Αξίας 600-800 Εκατ.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Δυναμική Είσοδος στην Αποθήκευση Ενέργειας με Αιτήσεις για Οκτώ Έργα Ισχύος 1 GW και Αξίας 600-800 Εκατ.
energia.gr
Σαβ, 27 Φεβρουαρίου 2021 - 13:34

Τη δυναμική είσοδο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην αποθήκευση ενέργειας προοιωνίζεται η κατάθεση οκτώ αιτήσεων στην ΡΑΕ, με συνολική ισχύ 1 GW, ενώ η συνολική δυνητική χωρητικότητά τους ανέρχεται σε 3 GWh. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς η αξία της υπολογίζεται σε 600 με 800 εκατ. ευρώ. 

Οι αιτήσεις αφορούν τις περιοχές που εντάσσονται στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης καθώς 2 από τα έργα αποθήκευσης ενέργειας θα υλοποιηθούν στη Μεγαλόπολη και τα υπόλοιπα 6 στη Δυτική Μακεδονία, ενώ, ως γνωστόν, στις ίδιες περιοχές η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δρομολογεί μεγάλου ύψους επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις στη ΡΑΕ στόχο έχουν την αποθήκευση ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά που θα αναπτύξει στις παραπάνω περιοχές.

Των αιτήσεων προηγήθηκε προσεκτική μελέτη και ανάλυση των τεχνολογικών αλλά και επενδυτικών παραμέτρων των εν λόγω έργων, ώστε οι μονάδες αποθήκευσης να έχουν επίπεδα ισχύος και να λειτουργούν σε ώρες που ποικίλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε γεωγραφικής τοποθεσίας, με γνώμονα το μέγιστο όφελος για τη λειτουργία του συστήματος της ΔΕΗ. Απώτερος στόχος είναι η συμμετοχή των μονάδων αποθήκευσης σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα το οποίο σχεδιάζει να κάνει ο όμιλος της ΔΕΗ και στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Το καλοκαίρι αναμένεται και η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, όπως έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.