Οικολογική Καταστροφή στις Ακτές του Ισραήλ από Τεράστια Πετρελαιοκηλίδα

Οικολογική Καταστροφή στις Ακτές του Ισραήλ από Τεράστια Πετρελαιοκηλίδα
energia.gr
Τρι, 23 Φεβρουαρίου 2021 - 10:10

Μια ύποπτη διαρροή από πετρελαιοφόρο ή πετρελαιοφόρα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα οδήγησε στη μεγαλύτερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή του Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια, με τις αρχές να κλείνουν τις παραλίες της χώρας και να αρχίζουν μια τεράστια προσπάθεια καθαρισμού. Τα κομμάτια της κολλώδους, μαύρης πίσσας άρχισαν να φτάνουν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Την Κυριακή, το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος του Ισραήλ προειδοποίησε 

τους πολίτες να αποφύγουν να πάνε σε παραλίες από τα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο μέχρι το νότο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Η έκθεση σε πίσσα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους άρρωστους και να ερεθίσουν το δέρμα.

Περισσότεροι από 4.000 εθελοντές από την ισραηλινή μη κερδοσκοπική ομάδα EcoOcean έχουν βοηθήσει στην απομάκρυνση της πίσσας από τις παραλίες μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων προειδοποίησε ότι «οι συνέπειες θα φανούν για τα επόμενα χρόνια».

Η Ισραηλινή υπουργός Περιβάλλοντος Γκίλα Γκαμίελ δήλωσε το Σάββατο ότι δεν υπάρχουν πλέον ορατές πετρελαιοκηλίδες στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, "κάτι που είναι ενθαρρυντικό." Ωστόσο, το υπουργείο προειδοποίησε ότι αυτή την εβδομάδα προβλέπεται μεγάλα κύματα. Τα κύματα θα μπορούσαν να μεταφέρουν κομμάτια κολλώδους πίσσας από παραλία σε παραλία, περιπλέκοντας τις προσπάθειες καθαρισμού.

Οι ισραηλινές και ευρωπαϊκές αρχές ερευνούν τι συνέβη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι από ένα πλοίο διέρρευσαν δεκάδες ή και εκατοντάδες τόνοι πετρελαίου στη Μεσόγειο, πέρα ​​από τα χωρικά ύδατα της χώρας.

Η διαρροή πιθανότατα συνέβη περίπου πριν από μια εβδομάδα, όταν καταιγίδα έπληξε την περιοχή. Δεν είναι σαφές ποιο πλοίο ή πλοία είναι υπεύθυνα. Οι ισραηλινές αρχές συνεργάζονται με ευρωπαίους αξιωματούχους για να αναθεωρήσουν δορυφορικές εικόνες πλοίων που διέρχονται από την περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τη θέση των πετρελαιοκηλίδων στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας πληροφορίες από ένα δίκτυο μετεωρολογικών δορυφόρων. Όταν τα πλοία απελευθερώνουν πετρέλαιο στο νερό, μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις από ρεύματα. Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα σχετικά με το ρεύμα και τον καιρό των ωκεανών για να αντιστρέψουν την πηγή της πίσσας που έφτασε κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ.

Η ρύπανση έχει ήδη επηρεάσει την άγρια ​​φύση. Οι εθελοντές έσπευσαν να σώσουν θαλάσσια πουλιά, χελώνες και ψάρια που ήταν καλυμμένα με λιπαρά υπολείμματα ή είχαν καταπιεί λάδι. Το Εθνικό Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν πολλές χελώνες καλυμμένες με πίσσα.

Ένα είδος για το οποίο ανησυχούν ιδιαίτερα οι οικολόγοι είναι ένα σαλιγκάρι οικοδόμησης υφάλου που ονομάζεται Dendropoma petraeum. Καθώς η Μεσόγειος Θερμαίνεται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο πληθυσμός του σαλιγκαριού στις ακτές του Ισραήλ μειώθηκε αισθητά, γεγονός που το καθιστά ως είδος ιδιαίτερα ευάλωτο σε άλλες οικολογικές καταστροφές.