Το Μέλλον Επιτάσσει Προτεραιότητα σε ΑΠΕ, Πράσινο Υδρογόνο & Ενεργειακή Αποδοτικότητα

Το Μέλλον Επιτάσσει Προτεραιότητα σε ΑΠΕ, Πράσινο Υδρογόνο & Ενεργειακή Αποδοτικότητα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 22 Φεβρουαρίου 2021 - 08:00

Μια νέα εποχή που θα χαρακτηρίζεται από την έκρηξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών διαγράφεται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), παρά τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση βασικών επενδύσεων εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της αγοράς, τα οποία βάσισαν τις εκτιμήσεις τους στο γεγονός  ότι η ανανεώσιμη ενέργεια παρουσίασε σημαντική αύξηση το περασμένο έτος.

Βασικός μοχλός προς την επίτευξη συνθηκών που θα συμβάλουν στην επιτυχή μετάβαση της οικονομίας στην καθαρή ενέργεια είναι, όπως υποστηρίζουν, η μείωση του ρίσκου και η εμπέδωση κανόνων ασφάλειας και δικαίου, και τούτο επειδή καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερές να διατηρηθεί η αναγκαία σταθερότητα στο σύστημα. Η αγορά εικάζει, ακόμη πως μεσοπρόθεσμα, θα παρατηρηθεί μια μαζική στροφή  επενδύσεων από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων προς την «πράσινη» ενέργεια, στο πλαίσιο της μεταστροφής της στρατηγικής τους κατά την ερχόμενη δεκαετία, γεγονός που θα έχει ασφαλώς, ισχυρό αντίκτυπο.

Για την Ελλάδα τα αμέσως προσεχή έτη θα αποδειχτούν ιδιαιτέρως καθοριστικά για την ευόδωση των στόχων που έχουν τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για μτην Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).  Προς το  σκοπό αυτό αναμένεται να συμβάλει η διοχέτευση του 37% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση των «πράσινων» στόχων της χώρας. Θυμίζουμε ότι μέσω του Ταμείου θα κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια σε επιλεγμένους τομείς, όπως έργα ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στο διαδικτυακό Συνέδριο, Athens Energy Dialogues που ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτά τα θέματα, παρουσιάζοντας τους φιλόδοξους αλλά εφικτούς, όπως είπε, στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) για το 2030 και το 2050.

H κα Simson εστίασε στο σημαντικό ρόλο των ΑΠΕ και του ανανεώσιμου υδρογόνου για την επίτευξη ενός ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στο καίριο θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας. «Χρειάζεται να ανακαινίσουμε 10 εκατ. κτίρια έως το 2030 που ευθύνονται για το 50% των εκπομπών», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος, η οποία υπογράμμισε ότι το καλοκαίρι θα συζητηθεί η νέα στρατηγική της ΕΕ για το 2050, στην οποία θα κυριαρχήσουν οι «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Η κα Simson ανέφερε επίσης, πως τα σχέδια των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας να επεκταθούν στον κλάδο των ΑΠΕ θα αυξηθούν, επεσήμανε ότι προβλέπεται πρόσθετος προϋπολογισμός κατά 30% για την εκτέλεση έργων καθαρής ενέργειας από το Ταμείο Ανάκαμψης και διαβεβαίωσε ότι η Ένωση προσανατολίζεται σταθερά προς την κατεύθυνση να συμπεριλάβει έργα υδρογόνου προς όφελος της βιομηχανίας και των μεταφορών. Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, καθώς μπορεί να  αποκτήσει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή καθαρού υδρογόνου στην Ευρώπη, κάτι που θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα αναπληρώσει το κενό που θα δημιουργήσει η εγκατάλειψη του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή.

Να θυμίσουμε πως ακόμη και η Σαουδική Αραβία έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το μονόδρομο των ορυκτών καυσίμων και να μεταβεί στην παραγωγή συνθετικών καυσίμων, με βάση το υδρογόνο και τα βιοαπόβλητα, ενώ τεράστια δυναμική για την παραγωγή υδρογόνου διαθέτουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, με την τελευταία να έχει εξασφαλίσει ήδη κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ προς αυτό το σκοπό.

Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας αναγνωρίζοντας  ότι η χώρα μας εκπλήρωσε ένα έτος νωρίτερα τους στόχους του 2020 για το ύψος του μεριδίου των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.