Εν μέσω περιόδου μεγάλης άνθησης βρίσκεται η τιμή του λιθίου στην Κίνα, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για τα ηλεκτρικά τους οχήματα είχε ως αποτέλεσμα το μέταλλο τον Ιανουάριο να καταγράψει τον καλύτερό του μήνα σε περισσότερο από 5 χρόνια. Η τιμή σποτ του ανθρακικού λιθίου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, ενισχύθηκε κατά 37% στις αγορές της Κίνας αυτόν τον μήνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2015

Την Παρασκευή η τιμή του έκλεισε σε υψηλό 18 μηνών, στα 72.000 γιουάν (11.200 δολάρια), όταν τον περασμένο Αύγουστο είχε κατρακυλήσει σε χαμηλό 6 ετών, στα 40.000 γιουάν.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκαν κατά 49,5% σε ετήσια βάση, ενώ στο σύνολο του 2020 αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2019, παρά την επιβράδυνση που κατέγραψαν κατά τους πρώτους μήνες της περσινής χρονιάς.

Το ράλι αυτό της τιμής θα μπορούσε να βάλει τέλος σε μια τριετία κατά την οποία η υπερπροσφορά στην αγορά βύθισε την τιμή του μετάλλου και κράτησε στάσιμες τις νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την Benchmark Mineral Intelligence, για το 2021 στην αγορά αναμένεται να υπάρξει ένα έλλειμμα περίπου 6.000 τόνων, από ένα ως επί το πλείστον εξισορροπημένο 2020.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")