Άγκυρα για Διερευνητικές: «Θέσαμε Θέμα Αποστρατιωτικοποίησης Νησιών και Γκρίζες Ζώνες»

Άγκυρα για Διερευνητικές: «Θέσαμε Θέμα Αποστρατιωτικοποίησης Νησιών και Γκρίζες Ζώνες»
energia.gr
Δευ, 25 Ιανουαρίου 2021 - 20:17

«Έπειτα από 4,5 χρόνια, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν πάλι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι πιθανό να λύσουμε όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Έχουμε την επιθυμία γι' αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα ενδιαφέρουν όλους», αναφέρει σε δήλωσή του ο  εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος συμμετείχε στις σημερινές συζητήσεις των εκπροσώπων των δύο χωρών. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό. 

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επανέλαβε ότι ένα και μοναδικό το θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οι διερευνητικές πρόσθεσε, δεν είναι διαπραγματεύσεις ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά θα εξετάσουν αν υπάρχει σημείο σύγκλισης.

«Είναι ξεκάθαρο - όπως άλλωστε έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας», τόνισε ο κ. Ταραντίλης. Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική.

Ικανοποίηση από Βερολίνο και Ουάσιγκτον

«Χαιρόμαστε για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών που είχαν διακοπεί το 2016», δήλωσε το μεσημέρι στο πλαίσιο του κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρμ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Όπως υπενθύμισε, και στο διάστημα της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ η γερμανική κυβέρνηση είχε καταβάλει προσπάθειες για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου που διακόπηκε το 2016. Άλλωστε, στόχος του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Άγκυρα ήταν, σύμφωνα με την κ. Άντεμπαρ, να διαβεβαιώσει τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Γερμανία θα εξακολουθεί να παρέχει στήριξη για την εδραίωση αυτού του διαλόγου.

Παράλληλα η Μαρία Άντεμπαρ κατέστησε σαφές πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να εμπλακεί στις συνομιλίες: «Το ποια θέματα, ποιες λύσεις και ποια μέτρα θα συμφωνηθούν είναι υπόθεση των [εμπλεκόμενων ] πλευρών». Η εκπρόσωπος συνέστησε, οι «απ’ έξω» να αποφεύγουν, «προς το παρόν», παρεμβατικά σχόλια «σε μια διαδικασία που μόλις ξεκίνησε». Η γερμανική κυβέρνηση τρέφει την ελπίδα ότι σε μια πρώτη φάση θα μπορέσει να εδραιωθεί μια «αμοιβαία εμπιστοσύνη και αξιοπιστία», προκειμένου στην πορεία «να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Εξάλλου, την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα, και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».