Πρόσφατα, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους προγραμματιστές και επενδυτές έργων πράσινου υδρογόνου σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν την πρωτοβουλία «Green Hydrogen Catapult», που στοχεύει στη μείωση του κόστους, σε επίπεδα χαμηλότερα των 2 δολαρίων ανά κιλό, ώστε να συμβάλει στη μεταστροφή των πηγών ενέργειας σε βιομηχανίες έντασης άνθρακα

 συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα. Μεταξύ των επτά ιδρυτικών εταίρων περιλαμβάνονται η ACWA Power, CWP Renewables, Envision, Iberdrola, Ørsted, Snam και Yara με έδρα τη Σαουδική Αραβία.

Η πρωτοβουλία Green Hydrogen Catapult θα προσπαθήσει να αναπτύξει το πράσινο υδρογόνο 50 φορές τα επόμενα έξι χρόνια. Η πρωτοβουλία θα αξιοποιήσει την υποστήριξη του Rocky Mountain Institute, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ. Ο αγώνας για μηδενικές εκπομπές στοχεύει στην ανάπτυξη 25 gigawatts έως το 2026 παραγωγής υδρογόνου με βάση τις ανανεώσιμες πηγές.

Το πράσινο υδρογόνο θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ως εναλλακτικό καύσιμο για την απανθρακοποιήση των βαρέων βιομηχανιών και των αλυσίδων εφοδιασμού με έντονες εκπομπές. Παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - αιολική και ηλιακή - για να τροφοδοτήσει ηλεκτρόλυση που χωρίζει το νερό στα συστατικά του μέρη.

Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη γίνεται σοβαρή απειλή, οι κυβερνήσεις σκέφτονται τη χρήση υδρογόνου για να «απανθρακοποιήσουν» αρκετές βιομηχανίες.
Αυτές οι βιομηχανίες περιλαμβάνουν χάλυβα, πετρέλαιο, μεταφορές, βιομηχανική θέρμανση και άλλες. Επιπλέον, αναζητούν το ρόλο τους στην ενεργειακή ασφάλεια. Η ιδέα είναι να έχουμε μια σοβαρή εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα. 

Σύμφωνα με έκθεση της Greentech Media, η ACWA Power συνεργάζεται ήδη με την αμερικανική εταιρεία Air Products & Chemicals σε εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου, αξίας 5 δισ. δολαρίων στην Σαουδική Αραβία. Συνολικά, 4 γιγαβάτ αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα τροφοδοτήσουν το εργοστάσιο, το οποίο θα παράγει 650 τόνους αερίου ημερησίως.

Μελέτες αναφέρουν ότι το πράσινο υδρογόνο θα καλύψει τουλάχιστον το 25% των παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων έως το 2050. καθώς ήδη αυξάνεται η  χρήση υδρογόνου και πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις. Επιπλέον, το πράσινο υδρογόνο θα προσφέρει μια σημαντική επιλογή χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.