Γ. Δημαράς: Η Απανθρακοποίηση Απαιτεί Αλλαγή του Οικονομικού και Καταναλωτικού Μοντέλου

Γ. Δημαράς: Η Απανθρακοποίηση Απαιτεί Αλλαγή του Οικονομικού και Καταναλωτικού Μοντέλου
Του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 21 Δεκεμβρίου 2020 - 08:25

Τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες από τον ιστότοπο Real Politik. Μιλώντας στη συζήτηση ο πρώην υφυπουργός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Δημαράς

σημείωσε πως «η απανθρακοποίηση απαιτεί αλλαγή του οικονομικού και καταναλωτικού μοντέλου».

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με θέμα: «Οικολογία και βιώσιμη ανάπτυξη στη μεταπανδημική εποχή» στην οποία συμμετείχαν: η κα Έλενα Μπότση, συνεκπρόσωπος Οικολόγων Πράσινων, ο κ. Γιώργος Δημαράς. πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και ο κ. Βασίλης Τσολακίδης, πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΕ αναπτύχθηκαν αρκετά ζητήματα και προβληματισμοί. Με τους ομιλητές να αναφέρουν πως δεν γίνεται η ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνει μόνο από μεγάλες εταιρείες, αλλά χρειάζεται να υπάρξει αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας και συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα, ανέφεραν πως αποτελεί ζητούμενο η αποκατάσταση των εδαφών στις περιοχές, όπου θα υπάρξει ενεργειακή μετάβαση.

«Οι Πράσινοι στην Ευρώπη από το 2009 είχαμε σύνθημα το new green deal και λέγαμε επίσης πως μπορούν στην Ελλάδα να δημιουργηθούν 300.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης των κτιρίων, πρέπει να κοιτάξουμε όμως και το ζήτημα της στατικής αντοχής των κτιρίων, επειδή ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Δημαράς. Σημείωσε πως «πρέπει να αλλάξουν πολλά για να πούμε ότι φτιάχνουμε μια κοινωνία και οικονομία που να αντέχει στις κρίσεις. Χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ θα πρέπει επίσης να αναπροσανατολίσουμε τους οικονομικούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση».

«Η απανθρακοποίηση μπορεί να επιτευχθεί με την αναμόρφωση της άδικης και αντιπεριβαλλοντικής ενεργειακής φορολογίας που θα έχει ως θεμέλιο τη χρέωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έτσι ώστε να μην συμφέρει η χρήση του πετρελαίου ή η χρήση του φυσικού αερίου και να συμφέρει η χρήση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και η λειτουργία των εργοστασίων με υδρογόνο», τόνισε ο κ. Βασίλης Τσολακίδης, πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΕ. «Κάθε χώρα,  κάθε πόλη κάθε νοικοκυριό πρέπει να προσαρμοστεί στην κατεύθυνση του μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος», υπογράμμισε ο κ. Τσολακίδης, ενώ τόνισε πως οι  ΑΠΕ  θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας κατά 20 εκατ. θέσεις μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό εργασίας. Παρατήρησε όμως πως θα πρέπει κατά την διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης να προστατευτούν οι κοινωνίες, όπως της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες θα επηρεαστούν. Θα πρέπει  να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα χάσουν την δουλειά τους και επεσήμανε πως η πανδημία και η προστασία του κλίματος αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Από την πλευρά της, η κα. Έλενα Μπότση παρατήρησε πως «δυστυχώς βλέπουμε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής να στρέφεται γύρω από μέτρα καταπολέμησης του προβλήματος που δεν είναι ολιστικά, όμως θα πρέπει να δούμε πως θα παράγει, θα καταναλώνει και θα οργανώνει τη ζωή του ο δυτικός κόσμος».