Έρχονται Κίνητρα για Πράσινες Επενδύσεις Μέσω Χρηματιστηρίου – Ο Ρόλος του Σχεδίου Ανάκαμψης

Έρχονται Κίνητρα για Πράσινες Επενδύσεις Μέσω Χρηματιστηρίου – Ο Ρόλος του Σχεδίου Ανάκαμψης
της Νένας Μαλλιάρα
Σαβ, 21 Νοεμβρίου 2020 - 12:51

Τη δημιουργία πλαισίου πράσινης ανάπτυξης για την άντληση κεφαλαίων πράσινων εταιρειών από την κεφαλαιαγορά μέσω ομολόγων και μετοχών, προβλέπουν οι προτάσεις της άτυπης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των φορέων της Κεφαλαιαγοράς που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και στον αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό

 

Η μετάβαση στην πράσινη Οικονομία αποτελεί βασική παράμετρο του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης. Ο συγκεκριμένος τομέας – στόχος του ελληνικού σχεδίου, όπως τον είχε παρουσιάσει πρόσφατα, μεταξύ άλλων τομέων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιλαμβάνει ενδεικτικά έργα και προγράμματα, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής, φράγματα και 8 αντιπλημμυρικά έργα, ηλεκτροκίνηση (E-mobility), διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων, χωροταξική μεταρρύθμιση, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και προστασία από καταστροφές.

Καθώς η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλα περιθώρια πράσινης ανάπτυξης και πολύ μεγάλη ανάγκη, σε πολλούς τομείς, οφείλει να προσελκύσει τόσο την αυξανόμενη διεθνή επενδυτική ζήτηση για πράσινες επενδύσεις, όσο και να αξιοποιήσει τα σημαντικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσουν την πράσινη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό από τους φορείς της κεφαλαιαγοράς και αναμένεται να εξεταστούν από την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο της πράσινης ανάπτυξης του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, τονίζουν την ανάγκη υποστήριξης των επιχειρήσεων προκειμένου αυτές

α) να δραστηριοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά σε πράσινες δραστηριότητες, πρωτοβουλίες και επενδύσεις, και

β) να απευθυνθούν με επιτυχία και να αναζητήσουν κεφάλαια μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων και μετοχών.

Στην κατεύθυνση αυτή, η άτυπη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων φορέων της κεφαλαιαγοράς συστήνει καταρχάς τη δημιουργία καταλόγου στρατηγικών ή/και ιδιωτικών πράσινων επενδύσεων βάσει σαφών κριτηρίων και πληροφόρηση για το όφελος από τον χαρακτηρισμό τους ως τέτοιες.

Ο κατάλογος, ενδεικτικά, μπορεί να περιλαμβάνει δημόσια έργα υποδομών τα οποία πληρούν τα κριτήρια της βιώσιμης επένδυσης ή δραστηριότητας, που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικά κεφάλαια και αποτελούν προτεραιότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως:

Ηλεκτρισμός: παραγωγή από ΑΠΕ, Μεταφορές: ηλεκτροκίνηση (π.χ. ευρεία επέκταση σε εμπορικά τρένα) και υδρογονοκίνηση (π.χ. έρευνα και ανάπτυξη για αεροπλάνα και πλοία), Ανακύκλωση, Μεταποίηση: κατασκευή μηχανημάτων για ανακύκλωση.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης/κατάρτισης τα οποία θα απευθύνονται στους υποψήφιους εκδότες πράσινων ομολόγων, σε υποψήφιους επενδυτές και ελεγκτές.

Φορολογικά κίνητρα για "πράσινες" εταιρείες

Η Επιτροπή προτείνει επίσης παροχή κινήτρων για την δραστηριοποίηση των εταιρειών, προκειμένου να επιτύχουν την συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δείκτες ESG (δηλ. Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Εταιρικής Διακυβέρνησης), ώστε να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητά τους, η συναλλακτική τους δραστηριότητα και κατ’ επέκταση, η δυνατότητα άντλησης περαιτέρω κεφαλαίων μέσω της αγοράς (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, ομολόγων Δημοσίου κ.λπ.).

Περαιτέρω προτείνει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή (π.χ. κατά 50%) "πράσινων" μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εισηγμένων σε οργανωμένες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα.

Εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου έκδοσης πράσινων ομολόγων και μετοχών, μέσω ενός σχεδιασμού και θέσπισης κριτηρίων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα (EU Green Βond Framework & EU Taxonomy Regulation) και με ανεξάρτητη διασφάλιση σχετικά με τη συμμόρφωση της έκδοσης με τα κριτήρια αυτά.

Φορολογικά κίνητρα για την αγορά πράσινων ομολόγων και μετοχών (π.χ. μειωμένος φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου ή/και τοκομεριδίων ή/και μερισμάτων).

Επιδότηση πράσινων ομολόγων και μετοχών για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους εξωτερικής επαλήθευσης περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Παροχή εγγυήσεων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ιδιωτικές τράπεζες ή μεσοπρόθεσμους/μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως ταμεία ή ασφαλιστικές εταιρείες) για τη στήριξη βιώσιμων επενδύσεων.

Εκδόσεις πράσινων καλυμμένων ομολόγων (covered bonds), τα οποία θα εξασφαλίζονται με επιλέξιμα πράσινα/ βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία και ανάλογα με τον σχεδιασμό τους, θα εμπίπτουν σε διαφόρους βαθμούς "πρασίνου", σε σχέση με τα κριτήρια ταξινόμησης.

(από capital.gr)