Επισπεύδει τις Διαδικασίες για Γεωτρήσεις Πετρελαίου στην Αλάσκα o Τραμπ

Επισπεύδει τις Διαδικασίες για Γεωτρήσεις Πετρελαίου στην Αλάσκα o Τραμπ
energia.gr
Παρ, 20 Νοεμβρίου 2020 - 09:47

Σε μια τελευταία προσπάθεια ναπραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της προς τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η κυβέρνηση Τραμπ σπεύδει να επισημοποιήσει σχέδια για γεωτρήσεις πετρελαίου στο εθνικό καταφύγιο άγριας πανίδας της Αρκτικής προτού αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν. Την Τρίτη, το Γραφείο Διαχείρισης Γης ξεκίνησε τη διαδικασία με μια επίσημη «πρόσκληση υποβολής 

υποψηφιοτήτων»,  για τις χερσαίες εκτάσεις στην παράκτια πεδιάδα 1,5μ-στρεμμάτων. Η πρόσκληση «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να προωθήσουμε αυτήν την πολιτική ενεργειακής ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Chad Padgett, ο κρατικός διευθυντής της BLM Αλάσκα.

Η πρόσκληση για υποψηφιότητες διαρκεί 30 ημέρες, κάτι που θα επέτρεπε στο γραφείο να αρχίσει τη δημοπρασία μισθώσεων χερσαίων οδών σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου λίγες ημέρες πριν από την αναάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν στο Λευκο Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Η παράκτια πεδιάδα, όπου η γη θα μπορούσε να πλειστηριαστεί, θεωρείται μία από τις τελευταίες παρθένες περιοχές της χώρας, με πολικές αρκούδων, βασικούς μεταναστευτικούς βιότοπους πουλιών και χώρους γέννησης καριμπού που θεωρούνται ιεροί για τους ανθρώπους του Gwich'in.

«Η γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να εξαλείψει τις πολικές αρκούδες στην παράκτια πεδιάδα του εθνικού καταφυγίου άγριας πανίδας της Αρκτικής », δήλωσε σε δήλωση ο Jamie Rappaport Clark, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Defenders of Wildlife.

Οι ιθαγενείς κοινότητες στην περιοχή λένε ότι θα επηρεαστούν επίσης δυσανάλογα από την εκμίσθωση της Αρκτικής γης σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Οι δυσμενείς επιπτώσεις της ανάπτυξης του πετρελαίου σε αυτούς τους ιερούς και κρίσιμους τόπους γέννησης του Caribou θα γίνουν αισθητές σε μεγάλο βαθμό από τα χωριά Gwich’in και Inupiat», δήλωσε σε δήλωση ο Jody Potts, περιφερειακός διευθυντής του Native Movement. "Ως άτομο Gwich'in, ξέρω ότι διακυβεύεται η επισιτιστική ασφάλεια της οικογένειάς μου, ο πολιτισμός, η πνευματικότητα και οι τρόποι ζωής."

Η βιασύνη για πώληση μισθωμάτων φαίνεται να προωθείται από την πολύ διαφορετική προσέγγιση Mπάιντεν στη διαχείριση της δημόσιας γης. Υποσχέθηκε να «προστατεύσει μόνιμα» το καταφύγιο και να απαγορεύσει κάθε νέα μίσθωση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη, καθιστώντας απίθανο οι μισθώσεις ναπροχωρήσουν μόλις αναλάβει την εξουσία.

Ακόμα κι αν το BLM πραγματοποιήσει δημοπρασία στις 17 Ιανουαρίου, δεν είναι σαφές πόση υποβολή προσφορών θα πραγματοποιηθεί. Η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει επίσης μια ιδιαίτερα κακή χρονιά. δύο δωδεκάδες τράπεζες ανακοίνωσαν ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στο καταφύγιο της Αρκτικής. Και με κάθε τρόπο, θα μπορούσε να είναι χρόνια πριν να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε γεώτρηση, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ανασκοπήσεων που απαιτούνται.

"Εάν η BLM πραγματοποιήσει δημοπρασία, αλλά δεν φτάσει μέχρι την έκδοση μισθώσεων, η νέα διοίκηση ενδέχεται να είναι σε θέση να αποφύγει την έκδοσή τους, ειδικά εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα ή η πώληση μίσθωσης υιοθετήθηκε παράνομα", δήλωσε ο Erik Grafe, δικηγόρος της μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντική οργάνωσης Earthjustice.

Η κυβέρνηση Yukon στον Καναδά εξέφρασε πρόσφατα αντίθεση στην εξερεύνηση πετρελαίου στην περιοχή λόγω της βλάβης που θα μπορούσε να προκαλέσει στους 200.000 Porcupine caribou που χρησιμοποιούν την παράκτια πεδιάδα ως γέννες.

Τον Αύγουστο, περισσότερες από δώδεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις μήνυσαν την κυβέρνηση Τραμπ για να μπλοκάρουν τις γεωτρήσεις στο καταφύγιο, επικαλούμενες «ανεπανόρθωτη ζημιά σε ένα από τα πιο σημαντικά άγρια ​​μέρη του κόσμου».

Εάν οι πωλήσεις γίνουν πριν από την ανάληψη της εξουσίας του Μπάιντεν, θα ήταν δύσκολο - αλλά όχι αδύνατο - για να τις αποσύρειόταν αναλάβει.

«Ακόμη και αν εκδοθούν μισθώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιδιώξει να αποσύρει τις μισθώσεις αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκδόθηκαν παράνομα ή αποτελούν πολύ μεγάλη απειλή για το περιβάλλον», δήλωσε ο Γκράφε.

Εκτός από τις βιαστικές πωλήσεις μισθωμάτων στο καταφύγιο, η διοίκηση του Τραμπ πραγματοποίησε γρήγορες σεισμικές δοκιμές για πετρέλαιο στην παράκτια πεδιάδα, περικόπτοντας μια διαδικασία αδειοδότησης που συνήθως θα διαρκούσε έως και ένα χρόνο έως μερικούς μήνες. Οι δοκιμές, που προτάθηκαν από την Kaktovik Inupiat Corporation, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το Δεκέμβριο και να διεξαχθούν μέχρι τον Μάιο. Οι περιβαλλοντολόγοι αντιτίθενται στη δοκιμή, η οποία περιλαμβάνει φορτηγά "thumper" 90.000 lb (41.000 kg) που θα μπορούσαν να αφήσουν μόνιμες ουλές στο τοπίο και να ενοχλήσουν τις μητέρες πολικών αρκούδων.

Η παράκτια πεδιάδα του Αρκτικού καταφυγίου βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης μάχης για την εξόρυξη πετρελαίου σε δημόσια εδάφη εδώ και δεκαετίες. Προορίστηκε για πιθανή ανάπτυξη το 1980, αλλά παρέμεινε προστατευμένο έως ότου ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους πρόσθεσε μια διάταξη σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο το 2017 που τελικά άνοιξε την περιοχή στην ανάπτυξη του πετρελαίου.