Tι άλλο πρέπει να κάνει ο Ερντογάν για να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα; Εύλογη απορία που δυστυχώς εξακολουθεί να μένει αναπάντητη. Μέσα σε ένα χρόνο έχει εισβάλλει στην βόρεια Συρία, έχει εμπλακεί  στον εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει παραβιάσει τα ελληνικά και κατ εξακολούθηση τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Κάτι κυρώσεις ψελλίζουν οι Ευρωπαίοι, ο ΟΗΕ παρακολουθεί αμήχανος 

τις εξελίξεις που συνήθως τον προλαβαίνουν, οι ΗΠΑ ασχολούνται με τα εσωτερικά τους και η Ρωσία παίζει το παιχνίδι της. Η τελευταία όμως πρόκληση με την φιέστα στην Αμμόχωστο υπερέβη τα εσκαμμένα, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα τους απώτερους σκοπούς της Άγκυρας. «Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας,», επεσήμανε χαρακτηριστικά από τα Βαρώσια ο Τούρκος Πρόεδρος,  ξεδιπλώνοντας για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα το τουρκικό σχέδιο για διχοτόμηση του νησιού. Σχέδιο που υιοθετεί και νέος ηγέτης του ψευδοκράτους  και εκλεκτός του Ερντογάν, Ερσιν Τατάρ, ο οποίος δηλώνει πρωτίστως «περήφανος Τούρκος».

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους την περασμένη Κυριακή, ο Τατάρ σημείωσε  ότι  η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά με «νέα μοντέλα λύσεων». «Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με βάση την πραγματικότητα των δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο», σημείωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους «ονειρεύονται» την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων  για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ  στην βάση της  διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Και θα αναρωτηθεί κανείς ποια ήταν η αντίδραση του ΟΗΕ σε όλα αυτά; Γιατί κάποια αντίδραση έπρεπε λογικά να υπάρξει μετά τις απροκάλυπτες παραβιάσεις δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο -ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992)- και τις δηλώσεις περί διχοτόμησης της νήσου. Η απάντηση ήρθε ως συνήθως καθυστερημένα και ούτε καν από τα χείλη του Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κληθείς να σχολιάσει από το ΚΥΠΕ τις ανωτέρω εξελίξεις, ο Στεφάν Ντουζουρίκ, εκπρόσωπος του Γκουτέρες, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η θέση του ΟΗΕ παραμένει αμετάβλητη, ενώ επανέλαβε την χιλιοειπωμένη και άνευ ουσίας πλέον έκκληση σε όλα τα μέρη «να εμπλακούν σε διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους»!

Αλλά και η ΕΕ δεν ξέφυγε από τα τετριμμένα . Ο επικεφαλής  της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την λύπη του για «το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού»  και επανέλαβε ότι η ΕΕ «έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Και ενώ ΕΕ και ΟΗΕ απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις προχωρώντας σε επιδερμικές παρεμβάσεις, η Τουρκία ανενόχλητη συνεχίζει την ιμπεριαλιστική νέο-οθωμανική πολιτική της, στέλνοντας αυτή την φορά τον  Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο την αναγνώριση και  την αναβάθμιση του ψευδοκράτους!  Φαίνεται ότι έχει μπει ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, από κράτη που λειτουργούν ως δορυφόροι της Τουρκίας. Τέτοια κράτη είναι το Αζερμπαϊτζάν που κέρδισε τον πόλεμο με την Αρμενία για το Αρτσάχ με την  βοήθεια της Τουρκίας, το καθεστώς της Λιβύης, με την κυβέρνηση της Τρίπολης να επωφελείται τα μέγιστα από τους μισθοφόρους του Ερντογάν, αλλά και το Πακιστάν, που διαχρονικά έχει εξαιρετικές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση.