Πλήγμα 360 Δισ. Ευρώ στην Κεφαλαιοποίηση των Πετρελαϊκών Εταιρειών – «Εκτινάσσονται» οι Μετοχές των Εταιρειών ΑΠΕ

Πλήγμα 360 Δισ. Ευρώ στην Κεφαλαιοποίηση των Πετρελαϊκών Εταιρειών – «Εκτινάσσονται» οι Μετοχές των Εταιρειών ΑΠΕ
του Κ. Ν. Σταμπολή
Πεμ, 5 Νοεμβρίου 2020 - 17:25

Μεγάλες Ευρωπαϊκές  εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν απωλέσει περισσότερο από 360 δις ευρώ της εμπορικής τους αξίας κατά το τρέχον έτος, ενώ, αντίθετα, η αξία των εταιρειών ΑΠΕ και τεχνολογίας έχει εκτοξευθεί

Το χάσμα της απόδοσης μεταξύ των δύο ομάδων δείχνει πως οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια γρήγορη μετάβαση χωρίς ορυκτά καύσιμα, ενώ σημαντικές εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου, όπως η BP και η Royal Dutch Shell, έχουν να αντιμετωπίσουν μία ραγδαία πτώση των τιμών αργού, καθώς και τη διαχείριση της δικής τους στροφής προς «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Η συνολική αξία των 16 εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κατάλογο των ευρωπαϊκών κερδοφόρων μετοχών Stoxx 600 έχει μειωθεί κατά 364 δισ. ευρώ, ή 53%, της αγοραστικής της αξίας τους, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που βασίστηκε σε δεδομένα του Bloomberg στο κλείσιμο των τιμών της περασμένης εβδομάδας.

Η BP, η Shell, η Repsol και η Eni έχουν χάσει περίπου το 60% της αξίας τους η κάθε μια αυτόν το χρόνο, με την Total να έχει επίσης υποστεί σοβαρές απώλειες που ανέρχονται περίπου στο 50%. Ο κλάδος χτυπήθηκε από ένα νέο κύμα πωλήσεων την περασμένη Τετάρτη (28/10) μετά την πτώση τιμής αργού Brent κατά 5%, στα 39 δολάρια δηλαδή το βαρέλι.

«Σε έναν κόσμο όπου το πετρέλαιο ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, υπήρχε η αίσθηση ότι τα πράγματα θα επέστρεφαν στην κανονική τους ροή. Αλλά το πετρέλαιο δεν είναι ο μοναδικός παίχτης πλέον», ανέφερε ο Charles Donovan, καθηγητής στο Center for Climate Finance and Investment at Imperial College Business School.

Η πανδημία Covid-19 έχει πλήξει τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς οι κυβερνήσεις επέβαλαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμούς στις μετακινήσεις προκειμένου να ελέγξουν  την εξάπλωση του ιού. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε από τα $70 το βαρέλι τον Ιανουάριο σε κάτω από $20 τον Απρίλιο. Αν και έχει ανακάμψει έκτοτε στα περίπου $40, έχει αφήσει μια μεγάλη τρύπα στους προϋπολογισμούς των εταιρειών σε ολόκληρο τον κλάδο.

Οι δε νέες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής έχουν πλήξει τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες και υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από τους επενδυτές για να μειώσουν το λεγόμενο «ανθρακικό αποτύπωμά τους». Την ώρα που οι εταιρείες έχουν υποσχεθεί να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην ενέργεια χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα, αναμένεται να αντλήσουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από υδρογονάνθρακες κατά τα επόμενα χρόνια.

Η BP και η Shell τους τελευταίους μήνες είδαν την τιμή της μετοχής τους να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών με ορισμένους αναλυτές να πιστεύουν ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν πρόκειται να ανταμειφθούν μέχρι να επιδείξουν κάποια ουσιαστική αλλαγή στις επενδύσεις τους. Άλλοι πάλι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση της αξίας της μετοχής των εταιρειών οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς μεσοπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου λόγω της μεγάλης μείωσης της ζήτησης και της κατακρήμνισης στην τιμή του αργού.

«Σήμερα όλες οι τιμές των μετοχών στον κλάδο είναι χαμηλές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της BP Murray Auchincloss, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο όμιλος ανακοίνωσε τα τριμηνιαία αποτελέσματά του, προσθέτοντας ότι η πρόοδος προς την «καθαρότερη» ενέργεια δεν μπορεί να αποτυπωθεί καθημερινά στο χρηματιστήριο.

Σε αντίθεση, «καθαρότεροι» ενεργειακοί παίκτες και βιομηχανικές εταιρείες, που ασχολούνται με τεχνολογίες και εξοπλισμό ΑΠΕ, βιώνουν μία έξοχη χρονιά. Η ολλανδική εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας, Alfen, σημείωσε αύξηση κερδών άνω του 230%, αφήνοντας την στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα Stoxx 600. Η αξία της ITM Power με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κατασκευάζει ενεργειακό εξοπλισμό υδρογόνου, αυξήθηκε κατά 220%, ενώ η αξία της Ceres Power Holdings, προγραμματίστρια εταιρεία τεχνολογίας κυψελών καυσίμου, αυξήθηκε κατά 148%.

Ο ανωτέρω κλάδος ενισχύθηκε λόγω της προτροπής των πολιτικών, από την Ευρώπη έως και την Κίνα, για χρήση καθαρότερων καυσίμων, ο οποίος στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές αερίου έως το 2060. Η μετοχή της ισπανικής εταιρείας ΑΠΕ Solaria Rnergia y Medio Ambiente εκτινάχθηκε κατά 131% το 2020 ενώ η νορβηγική εταιρεία υδρογόνου Nel σημείωσε άνοδο 91%. Τέλος, η αξία της μετοχής της Δανέζικης εταιρείας αιολικής ενέργειας Vestas Wind Systems σημείωσε άνοδο 51%, ενώ η εγχώρια ομόλογη εταιρεία της, Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, αύξησε την αξία της 37%.