Ηλεκτροκίνηση: Ποδήλατα και Δίκυκλα Τραβούν το Ενδιαφέρον

Ηλεκτροκίνηση: Ποδήλατα και Δίκυκλα Τραβούν το Ενδιαφέρον
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 15 Οκτωβρίου 2020 - 08:25

Από την έναρξη του προγράμματος του ΥΠΕΝ για την ηλεκτροκίνηση μέχρι και τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον των πολιτών στρέφεται προς τα δίκυκλα και ηλεκτρικά ποδήλατα, ενώ ακολουθούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σημαντικό στοιχείο πως οι αιτήσεις για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αντιστοιχούν στο 89,65% των πωλήσεων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απορρόφηση ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ, ποσοστό 13,13%, ενώ ο συνολικός τζίρος στην αγορά ανήλθε στα 37,95 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τα ποσοστά των αιτήσεων να φτάνουν το 37,05% και 11,50% αντίστοιχα, ενώ στη νησιωτική χώρα ο αριθμός των αιτήσεων έχει φτάσει τις 1.226 (17,08%). Επιβεβαιώνεται έτσι σύμφωνα με το ΥΠΕΝ πως η επιλογή να δοθούν περισσότερα κίνητρα στα νησιά καθώς περίπου ένας στους πέντε αιτούντες προέρχεται από νησιωτικές περιοχές.

Από τα επίσης σημαντικά στοιχεία που αφορούν τα αυτοκίνητα είναι πως οι 468  αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την επιδότηση τους αντιστοιχεί στο 89,65% των πωλήσεων των τελευταίων 4 ετών  (522 οχήματα), ενώ παράλληλα η επιδότηση των φορτιστών φτάνει τους 161 (Αττική :79  /49 % , Θεσσαλονίκη : 26 /16,14 % ). Ακόμα  το 62% των αυτοκινήτων που αποσύρονται αφορούν παλαιά ρυπογόνα οχήματα. Από τις 811 αποσύρσεις οι 594 αφορούν δίκυκλα και οι 217 αυτοκίνητα. Το υπουργείο επισημαίνει πως έχουν ξεκινήσει οι αξιολογήσεις και οι πολίτες θα λαμβάνουν με ηλεκτρονικό μήνυμα το αποτέλεσμα της αξιολόγησης τους έτσι ώστε οι εγκεκριμένες αιτήσεις να περάσουν στο επόμενο στάδιο υποβάλλοντας το αίτημα καταβολής της ενίσχυσης

- Αναλυτικά τα στοιχεία

Να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων  (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο) με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως και Μεταφορών και Υποδομών ζητά « να διορθωθεί η αβλεψία της μη απαλλαγής των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων μηδενικής ρύπανσης της κατηγορίας των επαγγελματικών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών μέχρι 3,5 τόνων ωφέλιμου φορτίου από τα τέλη κυκλοφορίας».

Επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η άνιση μεταχείριση αυτής της κατηγορίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η αγορά των οποίων μάλιστα επιδοτείται μέσω της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», είναι παντελώς αδικαιολόγητη αφού απέμειναν να αποτελούν την μοναδική κατηγορία αυτοκινήτων μηδενικής ρύπανσης που καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας υπό τις σημερινές συνθήκες φορολόγησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς».