Ποιες θα είναι οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη το 2045; Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να αποτελεί την «ηγεμονική» δύναμη στον τομέα της ενέργειας; Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα αυξήσουν το μερίδιο αγοράς; Σ’ αυτά τα ερωτήματα σπεύδει να απαντήσει ο OPEC, παρουσιάζοντας τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για την αγορά του αργού

Πιο συγκεκριμένα, το πετρελαϊκό καρτέλ εκτιμάει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, φθάνοντας στα 109,3 εκατ. βαρέλια το 2040 και στα 109,1 εκατ. βαρέλια το 2045. Υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση για το 2019 διαμορφώθηκε σε 99,7 εκατ. βαρέλια.

Ωστόσο, οι παραπάνω εκτιμήσεις θεωρούνται σημαντική «οπισθοχώρηση» σε σχέση με τις προβλέψεις του προηγούμενου έτους (2019), σύμφωνα με τις οποίες η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπερνούσε τα 110,6 εκατ. βαρέλια έως το 2040.

Όσον αφορά το μίγμα των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, ο OPEC θεωρεί ότι έως το 2045, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος, αντανακλώντας το 27% της παγκόσμιας ενέργειας. Το φυσικό αέριο θα ανέρχεται στο 25%, ο άνθρακας σχεδόν στο 20% και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο 8,7% (σ.σ. από 2,1% το 2019).

Πώς εξηγείται όμως, αυτή η πρόβλεψη για το μικρό μερίδιο των ΑΠΕ;

«Η Συμφωνία των Παρισιών του 2015 για την Κλιματική Αλλαγή θα συνεχίσει να δίνει ώθηση στη μετάβαση προς τις ΑΠΕ και στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, θα υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις ανάμεσα στις χώρες, όσον αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Κι αυτό, διότι η πλειοψηφία των πολιτικών που αφορούν την ενέργεια, θα συνεχίσει να καθορίζεται σε εθνικό και όχι σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα κάθε χώρα να διαθέτει τη δική της στρατηγική».