G20: «Καμπανάκι» Από τη Ρωσία για την Πτώση της Παγκόσμιας Ζήτησης Πετρελαίου

G20: «Καμπανάκι» Από τη Ρωσία για την Πτώση της Παγκόσμιας Ζήτησης Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 29 Σεπτεμβρίου 2020 - 15:57

Απαιτείται κοινή δράση όλων των παικτών στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στη ζήτηση πετρελαίου, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, σε διαδικτυακή σύσκεψη των Υπουργών Ενέργειας των G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο

«Είναι καθήκον μας, ως ηγετών της ενεργειακής βιομηχανίας, να επιδείξουμε αντοχή και αλληλεγγύη εν όψει προκλήσεων σαν και αυτή», τόνισε ο Νόβακ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας επισήμανε, εξάλλου, ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαλείψει το 10% της εφετινής ζήτησης πετρελαίου, αναγκάζοντας τις εταιρείες του ενεργειακού τομέα να μειώσουν τα έξοδα παραγωγής κατά 25 με 30%. Η ζήτηση για καύσιμα, πρόσθεσε, μειώθηκε κατά 28 με 30%, κυρίως λόγω της απότομης μείωσης της δραστηριότητας στις μεταφορές μέσω φορτηγών. Αλλά και η ανάκαμψη, πρόσθεσε ο Νόβακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, θα αργήσει να έρθει.

«Είναι φανερό ότι η δομή του ενεργειακού τομέα θα μετασχηματισθεί τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Η ανάκαμψη δεν θα είναι γρήγορη και θα πάρει αρκετό χρόνο για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα», τόνισε ο ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος.

«Η Ρωσία έχει αναλάβει πρωτόγνωρες δεσμεύσεις για την εξισορρόπηση της αγοράς ενέργειας, ως υπεύθυνος δρων μέσα σε αυτήν. Κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της ενεργειακής αγοράς, και, κατά συνέπεια, και της παγκόσμιας οικονομίας».

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο προεδρεύων του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, εξέπεμψε ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τις αγορές. Σύμφωνα με το Reuters, προέβλεψε ότι τα αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ θα μειωθούν κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Κατά το τρέχον τρίμηνο, θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, αλλά στη συνέχεια θα αρχίσουν να μειώνονται κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και θα συνεχίσουν σε πτωτική πορεία κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 έως ότου εξαλειφθεί το πλεόνασμα. Τα αποθέματα, δήλωσε ο Barkindo, θα παραμείνουν κάτω από τον μέσο όρο των πέντε ετών για το υπόλοιπο του 2021.