Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), μαζί με ερευνητές από άλλα ιδρύματα, πραγματοποίησαν μια ανακάλυψη ικανή να θαυμάσει τους μαθηματικούς και τους αστρονόμους ταυτόχρονα: με την ανάλυση των δεδομένων της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου K2, βρήκαν ένα "Terra pi" (π-Γη), δηλαδή, ένας πλανήτης 

που έχει παρόμοιο μέγεθος με τη Γη και περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του κάθε 3,14 ημέρες. 

Συγκεκριμένα, αυτή η διάρκεια του έτους του παραπέμπει στη μαθηματική σταθερά "π", που είναι ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου και, με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων, ισούται με 3,14159265.

Οι πρώτες ενδείξεις για τον συγκεκριμένο πλανήτη με την ονομασία K2-315b είχαν βρεθεί από το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο "Κέπλερ" το 2017 και η επιβεβαίωση έγινε τώρα με το δίκτυο των επίγειων τηλεσκοπίων Speculoos στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Astronomical Journal.

Ο εξωπλανήτης -πιθανότατα βραχώδης- έχει εκτιμώμενη ακτίνα σχεδόν ίδια με της Γης και κινείται με μεγάλη ταχύτητα 81 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο γύρω από ένα ψυχρό άστρο νάνο με μικρή μάζα, που έχει μέγεθος περίπου το ένα πέμπτο του Ήλιου. Ο πλανήτης μάλλον δεν είναι φιλόξενος για ζωή λόγω της μικρής απόστασης της τροχιάς του από το άστρο του και της υψηλής θερμοκρασίας στην επιφάνειά του.

Δείτε εδώ το σύνδεσμο για την επιστημονική δημοσίευση