Χθες ήταν μια ιστορική ημέρα για τα αραβικό κόσμο. Στον Λευκό Οίκο και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ντόναλντ Τραμπ το Ισραήλ υπέγραψε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Το τελευταίο αραβικό κράτος που είχε συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ ήταν η Ιορδανία το 1994 και το πρώτο η Αίγυπτος το 1979. Αραβικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι η «καλοδεχούμενη» στάση του Σουλτανάτου του Ομάν έναντι της ειρηνευτικής συμφωνίας Μπαχρέιν – Ισραήλ αποτελεί ένδειξη ότι είναι το επόμενο που θα προβεί στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Αν και φαινομενικά οι εν λόγω συμφωνίες δείχνουν την τάση των αραβικών κρατών να συμφιλιωθούν με το Ισραήλ, είναι κοινή πεποίθηση ότι όταν πολλά κράτη συνασπίζονται συνήθως υπάρχει και ένας κοινός εχθρός. Και στην περίπτωση αυτή, ο εχθρός δεν είναι το Ιράν, ούτε η Ρωσία.

Είναι η Τουρκία και οι νέο-οθωμανικές βλέψεις του ηγέτη της, Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύοντας ότι οι ενέργειες του Σουλτάνου έχουν ενοχλήσει όχι μόνο την Δύση αλλά και τον αραβικό κόσμο.

Διόλου τυχαίο και το γεγονός ότι και οι δύο συμφωνίες του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχουν γίνει με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και την σύμφωνη γνώμη της Σαουδικής Αραβίας΄

Στην συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, οι ηγέτες αποφάνθηκαν ότι ο νέος εξωτερικός εχθρός τους είναι η Τουρκία, η οποία αναμειγνύεται στα εσωτερικά τους και απειλεί την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, από τον Λίβανο μέχρι την Αίγυπτο και την Λιβύη.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των αραβικών κρατών, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Anwar Gargash ανέφερε χαρακτηριστικά «H τουρκική ανάμειξη στα εσωτερικά των αραβικών κρατών είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα μιας αρνητικής εμπλοκής στην περιοχή».

Ο Gargash κατηγόρησε την Τουρκία ότι απειλεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Μεσόγειο, σε μια ξεκάθαρη παραβίαση τους διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας των κρατών. Ο δε Αιγύπτιος ομόλογός του, Sameh Shoukry επεσήμανε ότι οι τουρκικές παρεμβάσεις σε πολλές αραβικές χώρες αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των Αράβων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ahmed Abu Al Ghait, Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ανέφερε: «Την τελευταία περίοδο παρατηρήθηκε αυξανόμενος εκφοβισμός και εχθρότητα από τις περιφερειακές δυνάμεις απέναντι στην αραβική μας περιοχή, και κλιμάκωση της παρέμβασης στις αραβικές μας χώρες από δύο γειτονικές χώρες, δηλαδή το Ιράν και την Τουρκία».

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Abu Al Ghait δήλωσε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να καταλαμβάνει μεγάλα τμήματα των συριακών εδαφών, ξεκίνησε τις επιθέσεις της στα εδάφη του Ιράκ και ενεπλάκη στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε την σύσταση μιας μόνιμης Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί στενά την τουρκική επιθετικότητα και θα παρουσιάζει μια σχετική έκθεση σε κάθε συνεδρίαση.

Την ίδια στιγμή, πηγές προσκείμενες στον Σύνδεσμο επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες για την σύμπηξη συμμαχίας κατά της Τουρκίας καταβάλλονται -στην επιφάνεια και στο παρασκήνιο- από το «Ισραήλ και κάποιους Αμερικανούς πολιτικούς που υποστηρίζονται από το εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ». Εξάλλου ο γαμπρός ου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ ήταν και ο αρχιτέκτων της συμφωνίας Εμιράτων – Ισραήλ, την οποία έχει μάλιστα ονομάσει «Συμφωνία του Αιώνος».

Ο ίδιος διεμήνυσε στους Άραβες διπλωμάτες ότι δεν αντιμετωπίζει πλέον το Ιράν ως στρατιωτική απειλή. Ήδη όμως το Ισραήλ είχε αξιολογήσει την Τουρκία ως πλέον σημαντική στρατιωτική απειλή , μεγαλύτερη και από το Ιράν. Στην τουρκική απειλή αναφέρεται και ο τύπος της Ιορδανίας. Συγκεκριμένα οι «Jordan Times» αναφέρουν: «Οι τουρκικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία δραστηριοποιούνται σε τρείς αραβικές χώρες, την Λιβύη, την Συρία και το Ιράκ. Αυτή είναι η γεωπολιτική πραγματικότητα, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τις αραβικές χώρες και την Διεθνή Κοινότητα ώστε να απαντήσουν άμεσα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, την Λιβύη, την Σομαλία, την Βόρειο Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ, χωρίς την έγκριση των νομίμων κυβερνήσεών τους». Υπενθυμίζεται ότι η νέα αυτή συμμαχία είχε λάβει σάρκα και οστά ήδη από τις 11 Μάϊου κατά την διάρκεια τηλεδιασκέψεως μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας. Μια συμμαχία που εξόργισε την Άγκυρα, σπεύδοντας να την χαρακτηρίσει ως « συμμαχία του κακού»!