IEA: Δυσοίωνες οι Εκτιμήσεις για την Παγκόσμια Πετρελαϊκή Ζήτηση το 2020

IEA: Δυσοίωνες οι Εκτιμήσεις για την Παγκόσμια Πετρελαϊκή Ζήτηση το 2020
του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Τρι, 15 Σεπτεμβρίου 2020 - 14:15

Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού δείχνει ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης. Στην Ευρώπη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί, αν και το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρότερο από ό,τι παρατηρήθηκε νωρίτερα φέτος.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνεται και η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται στην Ιαπωνία και την Κορέα. Ωστόσο, σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και βλέπουμε την επιβολή τοπικών lockdowns.

Ενδεικτικά, ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εισάγει μέτρα, όπως την επιβολή χρήσης μάσκας και περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις, με ενδεχόμενα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα των χωρών και οδηγούν σε χαμηλότερες προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης ενέργειας. Η τηλεργασία μειώνει τη ζήτηση, αλλά ο φόβος χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς οδηγεί πολλούς εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, που αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (15/9), η παγκόσμια ζήτηση από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο ήταν 10.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από το επίπεδο του περασμένου έτους. Καθώς τα εθνικά lockdowns περιορίστηκαν, υπήρξε μια αρχικά απότομη ανάκαμψη της ζήτησης, αλλά γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι ο Covid-19 θα διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει μία τέτοια εξέλιξη.

Για παράδειγμα, η Ινδία βίωσε μια συνεχιζόμενη άνοδο στα κρούσματα κορωνοϊού, καταγράφοντας τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη πτώση της πετρελαϊκής ζήτησης σε μηνιαία βάση, κάτι που είχε να σημειωθεί από τον περασμένο Απρίλιο. Στην τελευταία του Έκθεση, ο ΙΕΑ μείωσε την εκτίμησή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 0.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Για το 2020 συνολικά, ο ΙΕΑ προβλέπει μείωση της ζήτησης, σε σύγκριση με το 2019, κατά 8.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η ζήτηση, στα 91.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2013.

Τον Αύγουστο, είδαμε τον αντίκτυπο της χαλάρωσης των περικοπών της πετρελαϊκής παραγωγής των χωρών του OPEC+ από τα 9.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 7.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο ΙΕΑ εκτιμά την πραγματική αύξηση της παραγωγής του OPEC+ στα 1.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς ορισμένες χώρες παρήγαγαν λιγότερο από τον στόχο τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν την προηγούμενη μη συμμόρφωσή τους. Χαρακτηριστικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν πτώση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 0.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Αύγουστο λόγω του τυφώνα Laura, αλλά ανακάμπτουν τον Σεπτέμβριο. Επίσης, τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν μία αύξηση των αποθεμάτων τον περασμένο Ιούλιο, επαναφέροντάς τα σε επίπεδα ρεκόρ.

Χθες (14/9), ο OPEC δημοσίευσε την δική του μηνιαία Έκθεση, προχωρώντας μάλιστα σε αντίστοιχες εκτιμήσεις, θεωρώντας ότι η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα κυμανθεί για φέτος στα 90.2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή σχεδόν 400,000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του. Σε σύγκριση, μάλιστα, με την αντίστοιχη κατανάλωση του 2019, η μείωση ανέρχεται στα 9.5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αναφορικά με τις τιμές του πετρελαίου, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους αυτές έχουν καταγράψει μία πτώση της τάξεως του 40%. Βέβαια, στη σημερινή συνεδρίαση, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν κέρδη, μετά τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών εν αναμονή του τυφώνα Σάλι και λόγω της χθεσινής υποβάθμισης των προβλέψεων από τον OPEC. Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό αργό WTI ενισχύεται κατά 1.88% στα $37.96 το βαρέλι και το Brent κατά 1.69% στα $40.28 το βαρέλι.

 

Πλέον εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα αναφορικά με την ένταση και την διάρκεια του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αντίστοιχη Έκθεση του ΙΕΑ τον προηγούμενο μήνα αναφερόταν ότι η παγκόσμια αγορά βρισκόταν σε μία κατάσταση επανεξισορρόπησης, ενώ ένα μήνα αργότερα, οι προοπτικές φαίνονται ακόμη πιο «εύθραυστες».