Αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση αργού για το 2020 ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ),που εδρεύει στο Παρίσι, αποδίδοντας το αρνητικό κλίμα στην αγορά στην παρατεταμένη και πέρα από κάθε πρόβλεψη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται στο μηνιαίο Oil Market Report η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο κατά το τρέχον έτος πρόκειται να φθάσει τα 91.9 εκατ. βαρ/ημέρα, δηλαδή 8,1 εκατ. βαρ/ημέρα λιγότερο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. 

 

Μάλιστα η πρόβλεψη αυτή είναι κατά 140,000 βαρέλια/ ημέρα χαμηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχε δημοσιεύσει ο Οργανισμός το περασμένο μήνα. 

Σε ότι αφορά την διαμόρφωση της ζήτησης για  το 2021 ο ΙΕΑ εκτιμά ότι αυτή θα κινηθεί στα 97.1 εκατ. βαρ/ημέρα, προεξοφλώντας μια σταθερή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου, που όμως θα τρέχει στο μείον σε σύγκριση με το 2019. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού η παγκόσμια ζήτηση το 2019 έφθασε συνολικά στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 100 εκατ. βαρ/ ημέρα αντανακλώντας ελαφρά ανοδικές τάσεις στην παγκόσμια οικονομία και σταθερή ανάκαμψη αρκετών από τις αναδυόμενες αγορές. Τώρα η μάλλον ειδυλλιακή αυτή εικόνα έχει αλλάξει άρδην με την οικονομία και το εμπόριο ανά την υφήλιο δέσμιες σε μια γρήγορα εξαπλούμενη  πανδημία και την αβεβαιότητα για το αύριο κυρίαρχο στοιχείο στην λήψη κάθε επιχειρηματικής απόφασης.

Με τους δείκτες της παγκόσμιας κινητικότητας (Global Mobility Indices) στο επίκεντρο της προσοχής του ΙΕΑ, οι εκτιμήσεις είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει βαλτώσει για τα καλά στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, με εξαίρεση την Ευρώπη και Κίνα που φαίνεται ότι οι οικονομίες τους έχουν επανέλθει σε θετικό πρόσημο. Σε ότι αφορά τα καύσιμα για μεταφορές ( κυρίως βενζίνες και το ντίζελ) ο ΙΕΑ παρατηρεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 ,και παρά την πανδημία, η ζήτηση αποδείχθηκε πλέον ισχυρή απ´ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί ενώ σοβαρές αμφιβολίες εκφράζονται για το δεύτερο εξάμηνο καθώς η εξάπλωση της πανδημίας παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Στο μέτωπο της παραγωγής, αυτή έχει ανακάμψει πλέον στα 90 εκατ. βαρ/ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, από τα 86,9 εκατ. βαρ/ημέρα που είχε φθάσει τον Ιούνιο -σε χαμηλό δεκαετίας- μετά την αύξηση  της παραγωγής από τις χώρες του OPEC ( κυρίως Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ) μετά από την απόφαση τους να χαλαρώσουν τις περικοπές που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Απρίλιο σε μια προσπάθεια για ανάκαμψη των τιμών. Αυτές τώρα έχουν ανακάμψει και κινούνται στο επίπεδο των $ 45 το βαρέλι, για το Brent, το διεθνές benchmark, απέχοντας κατά πολύ όμως από τα $ 70 το βαρέλι στις αρχές του έτους. Το Αμερικανικό WTI εξακολουθεί και διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με το Brent στο επίπεδο των $ 42,5 το βαρέλι. Τέλος, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμιος παραγωγή θα κινηθεί στα σημερινά περίπου επίπεδα για το επόμενο διάστημα καθώς παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής από τους OPEC+ παρατηρείται μείωση από μεγάλους παραγωγούς εκτός καρτέλ (βλέπε ΗΠΑ, Βραζιλία, Νορβηγία) λόγω αρνητικού οικονομικού κλίματος και λειτουργικών προβλημάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.